Snipan är härlig att tuffa omkring i
Båtjournalisten Curt ”Curre” Gelin har testat båtar för olika tidningar i närmare fyrtio år och har även skrivit böckerna 400 motorbåtar i test och 700 segelbåtar i test. Han berättar att snipans popularitet minskade under 1990-talet när många hade gott om pengar och det ansågs vara bättre att ratta en snabb och dyr motorbåt. I takt med att synen på sjölivet har förändrats så har trenden vänt och snipan har återigen hamnat i blickfånget. Curt Gelin tycker att man i dag ser båtfärden och resan som själva målet snarare än destinationen i sig, samtidigt som många föredrar en långsamtgående snipa eftersom den inte är lika guppig och stötig som en motorbåt.
– Det är ganska svårt att sätta fingret på, men om du åker omkring i en snipa symboliserar du på något sätt att du är en lugn person med behaglig livsstil som har ett gott förstånd på sjölivet, säger Curt Gelin.
Han berättar att det är många företagsledare som de senaste åren har fått upp ögonen för den klassiska båten, däribland H&M:s Stefan Persson och före detta Volvoledaren Leif Johansson.
– Det är många företagsledare som har sina snipor på Marstrand. De tycker nog att det är härligt att åka med den till bageriet en sommarmorgon och köpa färskt bröd. De står med händerna i fickorna när de glider in med båten mot bryggan och hälsar avmätt på varandra. Det är grejen därborta, säger Curt Gelin och tillägger:
– Det finns i dag en stolthet och status i snipa. Du får reaktioner som: Wow, du har alltså en riktig båt! Ju äldre och mer sliten snipan är, desto bättre. Men det man ska komma ihåg är att snipan är en nöjesbåt som det är härligt att göra utflykter i. Det är ingen transportbåt. Den är alldeles för långsam för det.
Snipan är skandinavisk allmogebåt vars konstruktion med den avsmalnande aktern – på fackspråk rundgatt eller spetsgatt – har sina rötter långt tillbaka i den nordiska båtbyggarkonsten. Traditionellt sett är den tillverkad i trä men numera finns även modernare snipor i plast. Vanligen är den också öppen även om det i dag finns många snipor utrustade med kabiner. Kanske är det framför allt den låga hastigheten som kännetecknar snipan – marschfarten ligger på beskedliga 5–7 knop jämfört med vanliga motorbåtar som kanske ligger på 30–40 knop. Snipan är utrustad med en dieselmotor och kompenserar sin låga fart med en lika låg bränsleförbrukning.
– Det finns bara plusargument. Snipan är härlig att åka i, bensinförbrukningen är lägre och försäkringen billigare. Dessutom är det väldigt sällan som någon stjäl en snipa, säger Curt Gelin.
Det var år 2011 som Mathias Henningsson och hans kompisar blev förtjusta i snipan och bestämde sig för att starta företaget WSL Marin som representerar Van Wijks snipor i Sverige. De säljer den klassiska holländska snipan – som också tillverkas i Nederländerna – med rötter från 1800-talet. Också han berättar att snipan har blivit mer populär i och med att båtåkandet har skiftat orientering från snabbhet till njutning och ett mer lugnt tempo.
– I Nederländerna, där man ofta åker med den på kanalerna, är snipan riktigt populär. Även i Sverige har den blivit vanligare och vanligare, det kan vi se genom att vår försäljning har ökat de senaste åren. På väst- och östkusten har den blivit populärare liksom på sjöarna inåt landet.
Kortfattat säljer Van Wijk snipor i tre olika prisklasser. Det finns en kategori som är lite billigare: Van Wijk 550 tillhör den enklare och mindre varianten av snipor och går loss på cirka 300 000 kronor. Van Wijk 621 är den allra vanligaste och mest klassiska snipan och kostar ungefär 420 000 kronor.
Slutligen har vi Van Wijk 830 som kostar närmare en miljon kronor och tillhör den mer komfortabla kategorin. Till skillnad från de enklare sniporna är den utrustad med en kabin som rymmer ett litet pentry och en toalett.
– Våra snipor har beskrivits som ”lyxigare fåtöljer på sjön”, eftersom komforten och bekvämligheten är högre i dag jämfört med tidigare. Samtidigt finns numera snipor som kommer upp i en lite högre hastighet. Det går inte snabbt, kanske runt 10–15 knop.
Vad tycker du själv om snipan?
– Om du vill hoppa i båten och ta den från bryggan och snabbt köra ut till något ställe och bada – då är snipan fel båt. Snipan är en båt som du ska åka ut och tuffa omkring i skärgården med och njuta av omgivningarna. På det sättet är snipan en härlig båt, säger han.
Snipa
Snipan är en allmogebåt, en typ av rodd- och segelbåt som har sin grund i vikingarnas långskepp. Snipan har traditionellt används till fiske och transporter av olika slag. Snipan finns i hela Östersjön och Nordsjön inklusive Färöarna och Island. I Norge kallas båttypen snäcka.
Källa: Wikipedia
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.