Sobi rusar efter besked om corona-studie

Den kliniska studien med anakinra och emapalumab som specialistläkemedelsbolaget Sobi initerat kommer ta två veckor att genomföra. Vad som blir nästa steg om studierna blir lyckade är i nuläget ovisst.

Det säger bolagets kommunikationschef Paula Treutiger till Nyhetsbyrån Direkt.

På onsdagen meddelade Sobi att bolaget avser starta en klinisk studie för att utvärdera om anakinra och emapalumab kan lindra komplikationer associerade med allvarlig covid-19-sjukdom, något Nyhetsbyrån rapporterat om tidigare.

Det förstnämnda preparatet används för smärtlindring av akut gikt. Det sistnämnda används mot sjukdomen HLH, som är en störning i immunsystemet där okontrollerad inflammation fagocyterar (äter upp) de olika blodkropparna.

”Efter studien ska resultaten utvärderas. Om den blir lyckad får vi då ta ställning till vad som görs efter det”, säger Paula Treutiger.

Strax efter beskedet vände Sobi-aktien från en nedgång om cirka 6,5 procent till en uppgång på omkring 8 procent vid lunchtid på onsdagen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.