Sommarens tråkigaste börsdag

Det råder rena semesterstämningen på börsen idag. Men det finns en grupp som ser stark ut trots allt.

Stockholmsbörsen pendlade runt nollstrecket i den tidiga eftermiddagshandeln på måndagen i en avvaktande handel med mycket låg omsättning.

– Det är sommarstiltje med väldigt låg omsättning men vi börjar snart komma in i en tid då aktiviteten bör öka igen. Är man osäker och det är semester så väljer man att inte göra något alls. Utifrån rapporterna och även makrosiffror från USA känns det rätt okej. Däremot har den ekonomiska utvecklingen i Europa blivit ett orosmoment och det är även fortsatt fokus på oljan. Så fort oljan vänder upp går börsen ned, kommenterar en mäklarchef dagens handel.

Klockan 13.30 var OMXS30 0,1 procent lägre till noteringen 854,3. Omsättningen uppgick till mycket låga 3,5 miljarder kronor.

Flera av de indextunga storbankerna gick bättre än marknaden i övrigt och höll uppe indexet. SEB A klättrade 1,2 procent till 124:50 kronor, Nordea avancerade 0,8 procent till 86:80 kronor, SHB A var 0,7 procent upp till 155:50 kronor och Swedbank A var oförändrad till 125:25 kronor.

Delar av tidigare uppgångar för finanssektorn hade dock raderats ut efter att både HSBC och Fortis fått ett negativt mottagande av sina rapporter i Europahandeln. HSBC tappade 2,2 procent i London efter att banken rapporterat nya stora nedskrivningar. Halvårsresultatet som var 28 procent lägre jämfört med samma period för ett år sedan var i linje med förväntningarna. Fortis var 2,5 procent ned efter att bankjätten visserligen rapporterat ett bättre resultat än väntat men negativa framtidsutsikter.

Meda A steg med 4,7 procent till 67 kronor efter att bolaget meddelat att det förvärvar Valeants läkemedelsverksamhet i Väst- och Östeuropa för 392 miljoner dollar. Förvärvet kommer initialt att finansieras med hjälp av banklån. Därefter avser Medas styrelse att ta beslut om förslag till nyemission om cirka 1,5 miljarder kronor med företrädesrätt för Medas befintliga aktieägare. Nyemissionen är till 100 procent garanterad av Stena.

– Jag tycker att det är ett bra förvärv. Med tanke på vad de betalar för rörelseresultatet ser det dyrt ut, samtidigt ser jag goda möjligheter till synergieffekter och marginalexpansion i den verksamhet de köpt. Levererar de en marginal på över 30 procent vilket de har indikerat tycker jag prislappen är helt klart rimlig, säger Erik Hultgård, analytiker på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Assa Abloy B klättrade 1,5 procent till 84 kronor med stöd av att Goldman Sachs tagit bort aktien från sin conviction sell-lista. Goldman Sachs upprepar riktkursen på 80 kronor per aktie och skriver att resultatet i det andra kvartalet var i linje med förväntningarna. För 2009 höjer investmentbanken sin prognos för Assa Abloys vinst per aktie med 5,8 procent mot bakgrund av bolagets nya omstruktureringsplan.

Boliden backade med 2,0 procent till 34:80 kronor och tyngdes av att UBS sänkt sin riktkurs för aktien med 36 procent till 32 kronor. Det nuvarande svaga zinkpriset riskerar att få Boliden att redovisa röda siffror de kommande kvartalen uppger UBS. Investmentbanken skriver också att andra kvartalets resultat var svagare än väntat och att konsensus är fortsatt för högt.

Måndagens stora vinnare var Karo Bio med en uppgång på 31 procent till 7:10 kronor. Bolaget handelsstoppades under fredagseftermiddagen och meddelade under måndagsmorgonen att det framgångsrikt slutfört en fas II-studie av eprotirome.

– Jag är väldigt positiv och aktien har ju varit ordentligt nedtryckt. Att den kolesterolsänkning som fas II-studien visar på var säker och väl tolererad är bra men jag skulle också vilja se mer värden på de säkerhetsparametrar man tittar på, kommenterar en analytiker.

Indutrade handlades upp 4,7 procent till 112:50 kronor efter att bolaget redovisat ett resultat för det andra kvartalet som var 32 procent bättre än motsvarande kvartal för ett år sedan. Även försäljning och orderingång ökade kraftigt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.