Sonychefen: ”Svenskar är snälla”

Ericssons nya mobilchef, Katsumi Ihara, presenteras i personaltidningen som en snäll och lågmäld kille. Han tycker om att svenskar är snälla, säger han. För en utomstående känns Sony´s joint venture med Ericsson litet som de japanska vargarnas lek med de godtrogna svenska lammen.

Tankarna går till den svenska trähustillverkaren Finnbohus som fick en jätteorder på trähus av japanska Tomoku. För att klara leveranserna köpte Finnbohus Insjöhus. Då la japanerna plötsligt beställningarna på en annan svensk trähustillverkare, vilket gjorde att Insjöhus gick i konkurs.

Tomoku köpte därpå inkråmet av konkursförvaltaren, inklusive de ritningar som moderföretaget Finnbohus hade upphovsrätten till och tillverkade husen själva. Och så vitt jag vet så tillverkar japaner svenska trähus i Sverige än idag.

Därmed inga övriga likheter med Katsumi Ihara, som i personaltidningen Kontakten ger intryck att vara en lågmäld och snäll kille som gillar historiska böcker och gärna äter fisk och skaldjur. Han tycker också om den svenska naturen och skandinavisk kontorsdesign.

Han säger att han tycker om att vara nära sina medarbetare och prata med dem om ditt och datt.

Katsumi Ihara är oförstående inför frågor om kulturskillnader mellan Ericsson och Sony. Han skrattar när Kontakten frågar och svarar:

”Varför pratar alla om det hela tiden? Under de tio månader som vi träffats för att diskutera samarbetet har jag inte stött på några svårigheter. Båda företagen är internationella, svenskar är väldigt snälla”.

Idag arbetar ett antal integrationsgrupper med att ta fram en strategi för att smälta samman de båda företagen på väldigt kort tid, enligt Ihara.

Mycket ska klaffa, allt från försäljning till teknologi och personalfrågor. Dessutom ska de båda bolagens produktportföljer jämkas ihop och ett nytt vinnande varumärke tas fram.

Kontakten frågar inget om varför Sonys tidigare samarbete om mobiltelefoner med Siemens sprack efter kort tid. Sony hade ett strategiskt samarbete om mobiltelefoner med Siemens. 1996 proklamerade Sony att man skulle bli världsledare. Men samarbetet med Siemens sprack och Sony tappade tempo och försvann från GSM-marknaden.

Nu ska Sony erövra Nokias världsherravälde med hjälp av Ericssons resurser inom forskning och utveckling av mobila terminaler. När Sony Ericssons nya VD Katsumi Ihara säger till Kontakten att det nya bolaget ska vara nummer ett på mobiltelefoner inom tre till fem år, så finns det anledning att tro honom.

Japanska företag har överraskat i andra branscher som dominerats av riktigt stora företag, till synes helt utom räckhåll från de små japanska bolagen. Canon har slagit ut Xerox på kopiatorer. Honda har konkurrerat ut Chrysler på personbilar. Komatsu har gått om Caterpillar på grävmaskiner. För att ta några exempel.

Det som präglat japanerna är att de skapat nya regler för konkurrens och arbetat med långsiktiga planer, så kallade strategiska intentioner att bli världsledare.

En väg att gå när de japanska bolagen saknat resurser och kunnande för att rå på den globala ettan har varit att skapat bolag ihop med konkurrenter. Med gemensamma resurser försöker de nå sina mål. Fujitsu har till exempel skapat joint ventures med europeiska tillverkare för att attackera IBM.

Analytiker i allmänhet tror dock inte att det nya bolaget är någon snabb lösning på Ericssons terminalproblem. De hoppas däremot att det blir en mjuk exit för Ericsson från fiaskot på terminalmarknaden.

Katsumi Ihara/Fakta

Född: 1950 i Matsue, i sydvästra Japan på ön Honshu. Bakgrund: Mitsui Knowledge IndustrY 1973, Sony Corporation sedan 1981, flera ledande poster, vice vd 1997. Familj: Hustru och en son. Intressen: Basket och golf. Läser: Historiska böcker, särskilt om romarriket. Film: Gladiator är en favorit. Använder i-Mode: Självklart! Nyheter, aktiekurser, ringsignaler och e-post. Favoritmat: Det finns inget jag inte äter, men f

Mats Paulsen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB