S&P 500 rekorddyrt mätt i arbetstimmar

Antalet timmar en genomsnittlig person i USA måste arbeta för att kunna köpa en andel i S&P 500-indexet är 126 timmar. Det är den högsta nivån på 160 år enligt data som sammanställts av Finbold.
USA-börserna
Foto: Bryan Smith

Det tidigare rekordet var under IT-bubblans dagar 2000. Då kom hundratals internetrelaterade bolag att nå topphöjder på börsen, vilket gjorde aktierna dyra att köpa.

Det lägsta antalet nödvändiga arbetstimmar att köpa en S&P 500-andel för var under finanskrisen 2009, när bottennivåer noterades.

I snitt har det under det nya millennieskiftet behövts 30,9 arbetstimmar för att motsvara priset på S&P 500.

Att aktierna idag är betydligt dyrare än snittet tros bero på stora kvantitativa lättnader och den expansiva penningpolitik som förts de senaste 20 åren. Låga upplåningskostnader kombinerat med nästan icke-befintliga räntor har gjort att stora mängder av kapital sökt sig till börsen, vilket lett till stigande aktiekurser. Det i tur har tvingat fram fler arbetstimmar för att ha råd med de nya högre kurserna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco