SPAC-firmor vänder blickarna mot Europa

SPAC-hysterin har hittills varit ett amerikanskt fenomen men nu börjar bolagen även få upp ögonen för Europa, rapporterar CNBC.
SPAC-firmor vänder blickarna mot Europa - frankfurt-700_binary_6958825.jpg
Allt fler SPAC-bolag håller på att listas i New York i syfte att köpa upp europeiska teknikbolag. Ett exempel är Golden Falcon vars VD är Markam Azar, tidigare ordförande för Barclays bankverksamhet i Europa. Bolaget tog in 345 miljoner dollar under en listning i december. Med pengarna vill Falcon köpa upp europeiska ”champions” inom TMT (teknik, media och telekom) eller fintech, uppgav Azar.

CNBC rapporterar också om hur de europeiska bolagen själva tar upp kontakten med SPAC-bolagen för att få till en affär. En SPAC hade över tio europeiska bolag som tog kontakt med det kort efter noteringen för att prata om samgående, sade en källa.

I USA gjordes det förra året 244 SPAC-affärer, följt av 134 hittills i år. Antalet SPAC-affärer i Europa uppgick till tre stycken förra året.

Att det förekommit färre SPAC-transaktioner beror bland annat på att mängden riskkapital är betydligt mindre i Europa än i USA. Dessutom har noteringsmarknaden varit svag, uppgav Azar.

SPAC-bolag är skalbolag med affärsidén att köpa upp onoterade bolag och låta dessa ta över deras plats på börsen. Oftast ingås affären med unga teknikstartups och om dessa får en bra start på börsen så kan SPAC-investerarna kamma hemma stora vinster.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets