”Börsen är väldigt svår just nu – det är läge att vara försiktig”

Efter årets uppgång är bör investerare nu vara mer försiktiga på börsen, enligt investmentbolaget Bures VD Henrik Blomquist. "Det finns så mycket oro i världen och ekonomin vet inte var den ska stå", säger han till Affärsvärlden.
”Börsen är väldigt svår just nu – det är läge att vara försiktig” - Namnlös design
Bures VD Henrik Blomquist.

I mars 2021 lanserade Bure Spac:en ACQ Bure med målet att inom tre år förvärva ett bolag. Men nu, drygt två år senare, har det uppstått en match och förra veckan meddelades att SPAC:en går samman med  Yubico. Det senare bolaget kommer därför träda in på First North.

Redan 2017 blev investmentbolaget Bure, som äger 20% av ACQ Bure, minoritetsägare i Yubico och har sedan dess ökat sin andel till 15,3%. I och med sammanslagningen ökar investmentbolaget sin andel till 17,4% av cybersäkerhetsbolaget.

“Vi tycker att det här tickar alla våra boxar enligt de investeringskriterier som vi satte ihop när vi lanserade spacen. Precis vad vi har letat efter. Marknadsledande bolag, högkvalitativt, fantastiska entreprenörer och otroligt stark managment som vi tycker att vi kan vi hjälpa att ta nästa steg som ett listat bolag”, sa Bures VD Henrik Blomquist till Afv när SPAC-affären blev känd. 

Och det är just den här typen av bolag som intresserar investmentbolaget. Bure har 14 portföljbolag, både onoterade och noterade, varav två står för 60% av substansvärdet: medicinteknikbolaget Vitrolife och teknikbolaget Mycronic.

“Dessa två bolag har vi ägt i 20 år så vi är ganska långsiktiga i våra investeringar. Vi är närvarande och aktiva i de bolag vi äger, vi älskar bolagen vi äger och försöker göra dem till superstars. Det är klart att vi köper och säljer, men det är framför allt utvecklandet av bolag som vi brinner för.”

“Börsen är väldigt svår nu”

Nu berättar han att Bure satt lugnt i båten under det stormiga börsåret 2022. Däremot tycker Henrik Blomquist, precis som så många andra, att läget är fortsatt svårbedömt.

“Börsen är väldigt svår just nu. Förra börsåret var ett av de värsta på väldigt länge. Nu har index piggnat till sig första kvartalet, eller egentligen från sista kvartalet förra året, men det är svårt. Det finns så mycket oro i världen och ekonomin vet inte var den ska stå”, säger han. och fortsätter:

“Jag tycker man ska vara lite försiktig. Men samtidigt är jag alltid optimistisk och tycker att bra bolag kommer alltid att vara bra. Vår börskurs kanske gick ner, men våra bolag går fortfarande väldigt bra. Det gäller att särskilja börsen från bolagsutveckling.”

Det senaste året har Vitrolifes kurs tappat 15% medan Mycronics rusat nära 50%. Bures aktie är ned 1,5%, att jämföra med OMXS30 som lyft 7% det senaste året.

Kommer ni att göra om något i portföljen nu givet rådande klimat?

“Göra om nej, men vi utvärderar våra portföljbolag och nya möjligheter kontinuerligt. Sedan får vi se vad det resulterar i, men vi har inte lagt om vår strategi.” 

Servicebolag inte Bures grej

Vilka sektorer ser du som intressanta framåt?

“Det vi har erfarenhet är bolag som Yubico: produktägande med tydliga marknader och ledande positioner och som försöker ta det internationellt. Jag tror att det är den typen av bolag och den typen av möjligheter som vi söker mest. Vi har få servicebolag som har varit så populärt, det är inte vår grej. Vi har mer produktägande bolag.”

Var tror du att inflationen och räntan är på väg?

“Jag tror inte vi har sett alla effekter av den inflation vi har haft, räntorna är lite på väg uppåt. Det här kommer påverka privat konsumtion och affärsmodeller som bygger på att kapitalet är billigt. Det finns nog väldigt stora underliggande förändringar i marknaden.” 

Bure

Bildades: 1992.

Ordförande: Patrik Tigerschiöld.

VD: Henrik Blomquist.

Fem största innehaven: Mycronic (35,4%), Vitrolife (27,5%), Bure Groth (9,4%), Xvivo (5,5%), Allgon (5,2%).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.