Spararna hämtar hem vinsten i kursrusare

Spararna fortsätter nettoköpa aktier. Hos både Avanza och Nordnet plockar dock spararna hem vinsterna i kursvinnarna.

Spararna gjorde 144 100 affärer per dag i augusti, en en minskning med 10 procent jämfört med juli.   

Den inverterade räntekurvan och handelskriget gjorde att slutet av börssommaren blev turbulent och flera av årets absolut sämsta börsdagar inföll under augusti. Nedgången summeras till omkring -4 procent för börsens breda index OMXSPI. Trots detta fortsatte spararna att nettoköpa aktier för tolfte månaden i rad.

Hos Avanza har spararna flockats kring månadens kursförlorare och köplistan toppas av spelbolaget Kindred och även spelunderleverantören Evolution Gaming och spelbolaget Leo Vegas tar plats på listan.

– Spelbolagen har länge varit småspararfavoriter och senaste månadens branta kursfall på över 10 procent har inte avskräckt. Spararna har snarast sett det som köpläge. En tendens som syns, och som är lite oroväckande, är att många som investerar i bolagen är väldigt tungt exponerade mot spelsektorn generellt. Det skulle minska risken i sparandet om de breddade sig till fler branscher, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull, i ett pressmeddelande.

Lastbilstillverkaren Volvo kommer in på en andraplats på listan. Cykliska bolag som Volvo har pressats av de svaga konjunktursignalerna och Volvo har backat nästan 20 procent på börsen under året, men samtidigt har antalet aktieägare ökat med 25 procent.

Hos Nordnet är investmentbolag och banker fortfarande de mest köpta aktierna. Vad gäller investmentbolagen höjer Nordnets sparekonom Frida Bratt ett varningens finger.

–   Jag tycker att investmentbolagen generellt är bra val i portföljen. Men man ska ha i bakhuvudet att priset på deras aktier tenderar att falla mer än underliggande innehav i börsnedgång. Eftersom det är svårt att pricka in när rabatten är som störst visar det vikten av att fortsätta spara regelbundet och köpa vid olika tidpunkter, säger hon i ett pressmeddelande.

Säljlistan hos Avanza domineras av vinsthemtagningar i kursvinnarna och här toppar klädjätten H&M.

– H&M ser ut att ha vänt den negativa försäljningstrenden, vilket gett effekt på aktien som är en av årets kursvinnare. Spararna som länge sett sitt innehav lysa rött i depån, väljer dock att säkra hem en del av årets uppgång och minskar på H&M i aktiegarderoben, säger Kull. 

Även bland Nordnets sparare syns vinsthemtagningarna tydligt. Spararna tar hem vinsterna i kursrusare som THQ Nordic, Fortnox och Raysearch.

– Det handlar om stora uppgångar i aktier som blivit väldigt populära. Förvärvsmaskinen THQ Nordic, som rusat 70 procent i år, har varit en favorit bland såväl fondförvaltare som privatpersoner. Men när börsklimatet börjar kännas osäkert väljer spararna att hämta hem vinsten, säger Frida Bratt.

På Nordnets säljlista kommer Kappahl, som Mellby Gård lade ett bud på mitt i sommarhettan, in på en andraplats. Hos Avanza ligger den på en femteplats. Att aktien ligger så högt signalerarar att spararna tror att budet kommer gå igenom.

 

Mest köpt och sålt hos Avanza

Köper Säljer 
Kindred H&M
Volvo THQ Nordic
Evolution Gaming Fortnox
ABB ICA Gruppen
Leo Vegas Kappahl
Securitas Atlas Copco
Atlas Copco Industrivärden
SEB Skanska
SSAB Nibe
Resurs JM
Källa: Avanza  

 

Mest köpt och sålt hos Nordnet

Mest köpta Mest sålda 
Swedbank Nordic Entertainment Group
Nordea  Kappahl
Investor                   Raysearch                               
Latour THQ Nordic
Kindred Group Fortnox
Kinnevik Garo
Volvo JM
Handelsbanken Netflix
Securitas Micro Systemation
Sampo Humana
Källa: Nordnet  

 

Statistik privat handel

 

Augusti

Juli

Förändring

Augusti

Förändring

Antal affärer** per dag, st 

2019* 

2019

månad % 

2018 

år %    

Avanza 

100 900

111 600

-10

99 200 

2

Nordnet 

41 200

45 300

-9

45 100 

-9

Skandiabanken 

2 000

2 400

-17

2 200 

-9

Privatspararna, totalt 

144 100

159 300

-10

146 600 

-2

*     Preliminära siffror.
**    Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här