Spararna vänder ryggen åt bankaktier -”Ett trendbrott”

Den enda banken som tar sig in på köptoppen hos Avanza och Nordnet är Swedbank.
Spararna vänder ryggen åt bankaktier -”Ett trendbrott” - kull-bratt-700_binary_6976996.jpg

Privatspararna fortsätter att nettosälja aktier för andra månaden i rad, skriver Avanza i ett pressmeddelande.

– Efter en överraskande bra rapportperiod och ny rekordnivå på börsen, väljer spararna att dra ned något på risken och man nettosäljer aktier för andra månaden i rad. Främst är det i cykliska bolag man minskar på innehaven, medan köpen sker i mer konjunkturstabila sektorer, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza. 

Privatspararna gör 180 100 affärer per dag i oktober, en ökning med 5 procent jämfört med samma månad i fjol.

Avanzas köplista toppas av telekomjätten Nokia, som efter en sänkt prognos i samband med sin rapport, rasade på börsen.

– Månadens handel i Nokia-aktien var mer än tre gånger så stor som snittet hittills i år och aktieköpen de största på många år. Här är det tydligt att spararna försöker bottenfiska. Risken är dock att man stirrar sig blind på kursreaktionen och glömmer bort själva anledningen bakom fallet, den kraftigt sänka lönsamhetsprognosen, säger Johanna Kull.

Nokia sänker prognosernaTelekombolagetsänker sina prognoser för koncernens justerade rörelsemarginal och vinst per aktie för 2019 och för 2020. 

Även mindre konjunkturkänsliga bolag som Telia och Swedish Match tar sig in på köplistan.

Säljlistan präglas istället av konjunkturkänsliga verkstadsbolag.

– Inför rapportperioden fanns det en viss oro kring framför allt de cykliska verkstadsbolagen och spararna valde att minska på innehaven där. Bolagens rapporter var dock inte lika svaga som konjunkturindikationerna antydde, utan överraskade snarare positivt. Det går dock inte att bortse från det vinstlyft som den svaga kronan innebär för hela exportsektorn. Håller Riksbanken nu fast vid sin plan om att höja räntan kring årsskiftet, i motsats till världens övriga centralbanker som snarare för en mer expansiv penningpolitik, är det möjligt att denna extra valutahjälp är på upphällning, säger Johanna Kull.

Telia tar sig även in på Nordnets köptopp, där Latour och Castellum toppar listan.

Noterbart är att Swedbank är den enda storbank som tar sig in på listan över de mest köpta aktierna, såväl hos Avanza som hos Nordnet. Bland Nordnets sparare har Swedbank varit den mest nettoköpta aktien under flera av årets månader, men n u ligger den på en sjundeplats och hos Avanza ligger Nordea och Handelsbankenpå säljlistan.

– Banker och investmentbolag har under en lång tid dominerat i köptoppen. Det beror dels på att sektorn erbjuder hög direktavkastning, men också på att flera av aktierna – i synnerhet Swedbank och Nordea – av många anses handlas till rabatt efter de stora kursrasen, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det är ett trendbrott. Förutom att penningtvättsanklagelserna ligger som en våt filt över Swedbank och Nordeas aktiekurser, brottas sektorn med kostnader för såväl minusränta som regelefterlevnad och digitalisering. Ökad konkurrens blir lök på laxen.

 

Mest köpt och sålt hos Avanza

 Mest köpta      Mest sålda
Nokia Nordea
Telia Volvo
Swedbank Sandvik
Akelius Pref H&M
Investor A Boliden
Hoist Finance Kindred
Ericsson Skanska
Evolution Gaming Handelsbanken
Swedish Match Investor B
Bonava Atlas Copco B

 

Mest köpt och sålt hos Nordnet

 Mest köpta                         Mest sålda 
 Latour  Nordic Entertainment Group
 Castellum  Tesla
 Akelius D  Skanska
 Svolder  Sandvik
 Investor  Mycronic
 Telia   Carbiotix
 Swedbank  Dometic
 Industrivärden  Bioarctic
 Bure  Autoliv
 Skistar  SKF

 

Statistik privat handel

Antal affärer per dag**

Oktober2019*

September2019

Förändring månad %

Oktober2018

Förändring år %

Avanza

125 800

103 600

21

115 100

9

Nordnet

52 100

46 800

11

53 800

-3

Skandiabanken

2 200

2 200

0

2 700

-19

Privatspararna, totalt

180 100

152 600

18

171 600

5

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.

Källa: Avanza

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets