Sparekonomen: Börsnedgången kan ge köptillfällen

Fredagens positiva stämning på börsen byttes mot börsfall när Trump twittrade om höjda tullar på kinesiska varor. Men Danske Banks sparekonom Maria Landeborn ser köptillfälle i svackan.
Sparekonomen: Börsnedgången kan ge köptillfällen - maria-landeborn-skandia-700_binary_6866451.jpg

Så sent som i fredags bedömde Danske Bank att sannolikheten för att ett handelsavtal mellan USA och Kina skulle bli färdigt i slutet av veckan låg på 75 procent, skriver Maria Landeborn i ett veckobrev. Sannolikheten sjönk dock till nära noll efter att USA:s president Donald Trump under söndagen twittrade om höjda tullar om inte Kina slutar försöka omförhandla villkoren i avtalet.

Kinabörserna föll rejält efter Donald Trumps tweets och börsoron spreds även utanför Asien. I Stockholm är börsen i skrivande stund ned över 2 procent.

I veckobrevet framgår att Danske Bank förväntar sig ökad volatilitet på världens börser i närtid, men tror även fortsatt på ett handelsavtal innan halvårsskiftet.

Maria Landeborn pekar i brevet även på de positiva nyheter som marknaden mottagit i närtid, däribland den amerikanska sysselsättningsstatistiken och kinesisk PMI för tjänstesektorn.

Trots att banken förväntar sig större rörelser på börsen i närtid så behålls en liten övervikt i aktier med hänvisning till stark amerikansk ekonomi och en stabilisering i Kina. När handelsavtalet väl nås väntas detta även vara positivt för de europeiska börserna.

”En börsnedgång i närtid kan visa sig vara ett bra tillfälle att öka exponeringen mot aktier. Förutsättningarna kan dock förändras snabbt, och vi håller ett vakande öga på nyhetsflödet kring handelssamtalen”, avslutas brevet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco