SPECIAL: E-HANDEL – Omogen marknad
Nu är det dags för marknaden för e-handelstjänster att lämnasandlådan och växa upp. Både köpare och leverantörer av tjänstermåste bli bättre på att specificera behoven. Annars riskerarmånga företag att göra dyrköpta erfarenheter de närmaste åren.Problemet är att kunskapen om elektronisk handel fortfarande ärdålig. Företagen vet helt enkelt inte vad de ska ha e-handelntill. De som ska bygga systemen och lösningarna för e-handel,det vill säga internetkonsulterna, vet inte heller riktigt vadkunderna ska ha sina lösningar till. Det gör att många av dee-handelsprojekt som nu dras igång kommer att misslyckas. Enligten uppskattning, från analysföretaget Gartner Group, kommer treav fyra e-handelsprojekt att misslyckas.
Fel förväntningar
Misslyckandena beror delvis på att kunderna inte vet vad de skaanvända e-handeln till. De beror också på överdrivnaförväntningar från kunderna. Många verkar tro att internet ärdet som ska lösa företagens alla problem. Men det är fortfarandegrundläggande affärsmässighet som gäller på nätet.Många e-handelsprojekt görs också av fel anledningar. En vanliganledning är rädsla för att missa tåget och satsningarna görsdärför att något borde göras.Marknaden är omogen i många andra avseenden också. De flesta avkonsultföretagen är färska och okunniga på området. De har barasysslat med e-handel något år, som mest, och medelåldern påmedarbetarna är låg. De behärskar inte riktigt själva teknikenoch framförallt vet de inte hur kundernas verksamheter fungeraroch vilka möjligheter som elektronisk handel kan ge dem.Till parternas försvar ska dock sägas att marknaden är liteomogen av naturen. Det händer helt enkelt så mycket hela tidenatt det som gällde igår inte längre gäller idag. Det gör detsvårt för både kunder och leverantörer att veta vad de vill ha.Inte desto mindre ställer det ännu högre krav på de projekt somgenomförs.
Vilda västern
Tyvärr försöker bland andra internetkonsulterna utnyttja dennavilda västern-situation till att höja sin lönsamhet.Internetbyråernas uttalade strategier är utmärkta tecken på huromogen branschen verkligen är.De flesta säger att de vill ta betalt för kundnytta ochdärigenom få högre lönsamhet. Många ska också, dels ta enprojektavgift, och sedan exempelvis ta en andel av denelektroniska handeln på de handelsplatser de bygger. Vissa avinternetbyråerna har också som affärsidé att ta de bästa idéernaoch själva kommersialisera dem. Vad detta i klartext innebär äratt de försöker lura sina kunder. Det fungerar också än sålänge, men förhoppningsvis inte så länge till.
Oklara roller
Internetkonsulternas roll är också oklar, vilket är ett symptompå marknadens omognad. De flesta konsultföretag medinternetambitioner vill bli en partner till sina kunder. Detinnebär att de ska utvärdera vad internet och e-handel innebärför kunderna och deras branscher. Sedan ska de också genomföradessa förändringar.Denna omognad hos kunder och leverantörer öppnar för en ny sortsaktörer på konsultmarknaden, de riktiga konsulterna ibemärkelsen en oberoende, utvärderande part. Exempel på den härtypen av aktörer är de traditionella managementkonsulterna, detvill säga McKinsey, Andersen Consulting, Boston Consulting medflera. De är konsulter i en mer traditionell mening somutvärderar verksamheten och överlåter till andra att genomföraförändringarna.Det finns också nya aktörer som försöker muta in denna nisch.Ett sådant är det nystartade Itecore, ett företag inom Turn-IT,som ska hjälpa företag och kunder att hitta rätt när det gällere-handel. Ett annat företag är Inch som också agerar mellanhandvid webproduktion för att ge kunderna bättre lösningar och lägrepriser. Trovärdigheten för denna typ av företag borde varabetydligt bättre än för internetkonsulterna.Andra aktörer försöker också förbättra kunskapen om elektroniskhandel. Gemenskapen för elektronisk handel (GEA) är en sådanorganisation. GEA är en intresseorganisation med medlemmar somIndustriförbundet, IT-företagen, Kommunförbundet med flera.Syftet med verksamheten är att sprida användandet av elektroniskhandel bland svenska företag och myndigheter.
Mastodontuppgift
GEA ska göra detta genom att koncentrera sig på tre områden. Detgäller dels att påverka det politiska systemet att ta de beslutsom underlättar och uppmuntrar till elektronisk handel. GEA skaockså bidra till skapandet av nödvändiga standards, bådenationellt och internationellt. Sist och inte minst är syftetatt utbilda och informera företag och offentlig sektor om vadsom kan göras med hjälp av e-handel. Enligt ordförande PerOlofsson är förståelsen god hos politikerna. Den riktigamastodontuppgiften är att utbilda och informera.GEA har därför dragit igång ett projekt, Sveaprojektet, som skadrivas under de tre kommande åren. Målet är att kontakta hela150.000 små och medelstora företag och att få drygt 30.000 avbolagen att genomgå någon form av utbildning i e-handel.
Ingen lek
Idag är internet och elektronisk handel inte längre någon lek.Redan idag är företag i stor utsträckning beroende av exempelvisinternet och e-post. I takt med att internet och elektroniskhandel blir allt viktigare för företagen så ökar också beroendetav själva tekniken.Det gör att kvaliteten på tjänsterna blir viktiga för företagen.Redan idag innebär systemavbrott mer eller mindre katastrof. Omnågra år stannar sannolikt hela verksamheten om tekniken intefungerar.
Livsviktigt
Det gör det livsviktigt att bygga stabila och skalbara lösningarsom kan anpassas efter förändrade behov. Dagens situation medokunskap hos både kunder och leveratörer gör att många företagriskerar att göra dyrköpta erfarenheter de närmaste åren. Mångainternetbyråer har helt enkelt inte kunskapen och erfarenhetenom hur man bygger skalbara lösningar.Kvalitet och tillförlitlighet är också extra viktigt för nyaföretag. Ofta är det svårt att förutsäga kapacitetskraven iförväg. Därför är det viktigt att systemen går att skala upp.Nya företag har också ett mindre förtroendekapital, vilket gördet viktigt att systemen fungerar från början.Förhoppningsvis kommer branschen att hitta sin form i högreutsträckning. Men den traditionella IT-branschen har ocksåfortfarande tydliga tecken på samma situation. Konsultföretagenklagar ofta på att kunderna inte kan specificera behoventillräckligt klart. Det gör att merparten av IT-projektenfortfarande sker på löpande räkning. Att den traditionellaIT-branschen inte kommit längre tyder på att internetbranschenkommer förbli ganska omogen också framöver.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.