Spelet är snart över

KRÖNIKA. Svenska Spel är den skinande juvelen i en allt sorgligare samling statliga bolag. Men de goda tiderna går mot sitt slut.

Att avreglera en marknad är svårt. Att gå från en känd ordning till en okänd innebär definitionsmässigt en risk. Hur väl saken än utreds på förhand är verkligheten alltid mer komplex och förändringstrycket annorlunda än rapporter, betänkanden och lagrådsremisser kan beskriva. Sedan har vi tidsfaktorn, där tekniken, demografin och ekonomin rör sig betydligt snabbare än lagar stiftas och förordningar utfärdas. Lägg därtill branschkompromisser, ideologiska hänsyn och den allmänna benägenheten att missa sådant som efteråt kan tyckas helt självklart, så säger det sig självt att det som kommer ut av omregleringen nästan alltid blir ett annorlunda djur än det utredarna och lagstiftarna såg framför sig.

Det finns få exempel på avregleringar som fått den effekt upphovsmännen hade tänkt sig. Desto enklare är det att hitta exempel på avregleringar som traskat iväg i andra riktningar än planerat. Den 1 juli 1990 avreglerades taxibranschen i Sverige och i ett slag förvandlades marknaden från ”taxi var god dröj”, kommenderingsplaner och nationell taxa till helt fri etableringsrätt. Från ”regleringsmisslyckande”, till ”marknadsmisslyckanden”, som ekonomerna Hans Lind och Anders Wigren skrev i tidskriften Ekonomisk Debatt 1993. Var det bättre förr? Absolut inte, men nästan tre decennier senare lider vi fortfarande av oseriösa åkare som blåser turister.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Absolicon