Stabila Pandox klarar terrorn

Hotellfastigheter i en värld där ingen vågar resa? Visst, i alla fall om vd:n heter Anders Nissen.

Anders Nissen är unik. Inte bara för att han är en av börsens fåtaliga hotellfastighetsdirektörer. Han är också en ovanlig börsdirektör eftersom han fullständigt älskar sitt jobb. Han kan hotellbranschen och han står för en klassisk ledarstil.

Också hans bolag Pandox är unikt på så sätt att organisationen är extremt liten. Företaget kontrollerar 44 hotell, men driver inget av dem. Pandox äger bara fastigheterna. Hyresintäkterna är till största delen omsättningsbaserade, vilket innebär att när hotellmarknaden är stark så tjänar bolaget extremt mycket pengar. I tider som dessa stiger kanske inte vinsterna, men resultatet ligger kvar på en hög nivå.

Kvaliteten på hotellen är hög; hyresgäster är exempelvis Scandic, Hilton och SAS Radisson. Det innebär hotell som finns mitt i centrum i stora svenska städer, alternativt på flygplatser eller vid mässor. Hur klarar sig då bolaget i värld där allt färre semestrar och affärsresorna rimligen minskar?

Bra. I Sverige är det fortfarande full fart och bra beläggning på hotellen, vilket visar sig i resultatet. I övriga Europa är det lite värre. Bryssel och London är två städer som drabbats av det minskade resandet i spåren av terrorattacken. Utvecklingen i dessa två städer ligger i hög grad bakom det något försämrade niomånadersresultatet jämfört med motsvarande period i fjol.

Ändå gjorde bolaget en vinst på 150 miljoner kronor för årets nio första månader. Årets resultat, exklusive reavinster, landar på 200 miljoner (Bolaget har sålt två fastigheter med en reavinst på knappt 30 miljoner.) Jämför det med börsvärdet på 1,7 miljarder. Lägg till det faktum att Pandox alltid levererat vad bolaget har sagt att det ska göra. Som grädde på moset är kassaflödet lika bra som i fjol. Årets kassaflöde lär, exklusive reavinsterna, landa på 10,50 per aktie. Aktien värderas därmed till 6 gånger kassaflödet.

Någon verklig vändning till det bättre i resultatet kommer inte förrän krigshoten, eller eventuella krig, är över. Räkna därför inte med någon kraftig vinstökning i Pandox. Men bolaget duger gott som det är. Med en värdering på 10 gånger resultatet och en direktavkastning på 6 procent – större delen av kassaflödet kan ju gå tillbaka till aktieägarna – känns aktien riktigt billig. Pandox värderas därtill under det egna kapitalet, trots att avkastningen på eget kapital är högre än 10 procent. En rimligare kurs borde vara 80 kronor, i stället för dagens 67. På sikt är aktien värd mycket mer. 100 kronor innebär fortfarande en värdering på under 10 gånger kassaflödet.

Även på ägarfronten ser bolaget spännande ut. Högprofilfonden Brummer & Partner äger nio procent. Största ägaren är Hilton genom Scandic Hotel som äger 20 procent, en post som kommer att säljas så fort kursen tar fart. Troligen hamnar aktierna hos ett antal institutioner, men med lite tur kanske någon passar på att köpa hela Pandox. Oavsett hur det går känns Pandox som en stabil och bra placering på dagens kärva aktiemarknad. Och så finns förstås Anders.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.