Stabilitetsråder vill se amorteringskrav

Alla medlemmar i Finansiella stabilitetsrådet ser risker kopplade till den höga skuldsättningen och ser därför ett behov av att amorteringskravet på bostadslån införs för att reducera riskerna. Det framgår av protokollet från rådets möte den 15 juni.

Riksbanken anser att det därutöver behövs ytterligare åtgärder för att hantera riskerna. Finansdepartementet arbetar med att utforma ett bemyndigande för Finansinspektionen att införa ett amorteringskrav, uppges det.

Stabilitetsrådets medlemmar diskuterade stabilitetsläget och det fanns en samsyn om att det svenska finansiella systemet fungerar väl. Finansdepartementet, Finansinspektionen och Riksgälden anser att motståndskraften i det svenska banksystemet är tillfredsställande, heter det.

Alla rådets medlemmar anser dock att det finns ett antal risker, varav hushållens höga skuldsättning och stigande bostadspriser särskilt lyftes fram. Övriga risker som diskuterades var den svaga europeiska återhämtningen, situationen i Grekland, samt upptrissade tillgångspriser och låga riskpremier till följd av det låga ränteläget.

Kommande arbete inom ramen för stabilitetsrådet kommer att beröra ett antal olika frågor inför rådets nästa möte 16 december. Utöver de frågor som rådet redan arbetar med kommer rådet under hösten att fördjupa arbetet inom följande områden:

  • Stabilitetsaspekter av låga räntor.
  • Myndigheternas roller i samband med krishantering – samordning och beredskap, inklusive en diskussion om likviditetsstöd.
  • Strukturförändringar på bankmarknaden till följd av nya regelverk, som t.ex. Kapitalmarknadsunionen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.