Stabilt neråt på börsen
– Det finns ett flertal faktorer som tynger börserna. Vi har den allmänna konjunkturoron med ständigt nya signaler om ytterligare försvagning, osäkerhet om stöd för de amerikanska biljättarna och man köper också långa obligationsräntor på deflationsoro, vilket inte är något bra tecken för aktiemarknaden, säger Mauritz Redin, aktiechef på Alfred Berg, till Nyhetsbyrån Direkt.
Klockan 12.30 var OMXS30 2,8 procent lägre till noteringen 577,6. Omsättningen uppgick till 4,9 miljarder kronor. Därmed är indexet endast 3,7 procent över årslägstanoteringen på 556,77 från den 27 oktober.
Börserna i New York föll på onsdagen till den lägsta nivån sedan den ekonomiska krisen inleddes. Dow Jones tappade 5,1 procent till den lägsta noteringen sedan den 31 mars 2003. Indexet har backat 43,5 procent från sin högsta notering för bara lite mer än ett år sedan och nära hela uppgången mellan oktober 2002 och oktober 2007 är nu utraderad. S&P 500 sjönk med 6,1 procent och Nasdaq Composite var 6,5 procent lägre.
Bank och försäkringsbolag ledde fallet i USA med över 10 procentiga nedgångar för de flesta stora aktörer. Citigroup tappade 23 procent under handelssessionen efter uppgifter att banken har gått med på att återköpa SIV:s, så kallade structured investment vehicles, för 17,4 miljarder dollar till en förlust om 1,1 miljarder dollar.
Ytterligare press kom från att Ford, GM samt Chrysler fick kalla handen under onsdagen av representanthuset på deras förfrågan om stöd på 25 miljarder från TARP för att komma tillrätta med de akuta finansiella problemen.
Protokollet från Federal Reserves räntemöte i slutet av oktober, som offentliggjordes på onsdagskvällen, visade att ledamöterna har skruvat ned sina prognoser över tillväxten i den amerikanska ekonomin nästa år rejält. De ser risk för negativ tillväxt under 2009, men under 2010 och 2011 väntas en återhämtning. Vissa ledamöter är redo att sänka räntan på nytt för att begränsa nedgången.
I Asien fortsatte sedan börsfallen under natten på oro för den amerikanska ekonomin, som är regionens viktigaste exportmarknad, och osäkerhet om hur det ska gå för den amerikanska bilindustrin. Nikkei 225 handlades ned 6,9 procent och Hang Seng Index tappade 4,0 procent.
För svensk del föll Sandvik med 4,2 procent till 41:50 kronor efter att ha meddelat att försvagningen av marknaden accelererat under början av fjärde kvartalet. Sandvik har som en konsekvens av detta beslutat att vidta ett antal åtgärder. Syftet är att anpassa produktionskapacitet och kostnader till den svagare efterfrågeutvecklingen.
– Vi hade räknat med stora omstruktureringar på koncernnivå, men dagens besked var något värre än vi väntat oss, säger Peder Frölén, analytiker på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.
Atlas Copco A drogs med ned och var 4,3 procent lägre till 49:30 kronor och tyngdes dessutom av att Goldman Sachs sänkt sin rekommendation för aktien till neutral, från tidigare neutral/köp. Goldman Sachs motiverar sänkning med nya antaganden kring CMT divisionen där omsättningen förväntas minska.
Astrazeneca gick något bättre än marknaden i övrigt genom att backa 1,6 procent till 304 kronor. En distriktsdomstol i New Jersey har temporärt stoppat Tevas generikaförsäljning av Pulmicort Respules, vilket gör att Astrazenecas frångår den precisering av prognosen som gavs på onsdagen.
Vidare meddelade Astrazeneca att det kommer att minska sin personal med ytterligare 1.400 tjänster fram till 2013, och lägger ned tre anläggningar. Prognosen för omstruktureringskostnader för 2008 förblir oförändrad.
Assa Abloy, som håller kapitalmarknadsdag, gick mot strömmen och steg 1,0 procent till 74 kronor. Av det som framkommit hittills är att utsikterna för 2008 är oförändrade jämfört med det som kommunicerades i senaste delårsrapporten. Vidare lämnades ett mål för rörelsemarginalen, ebit, på 16-17 procent över en konjunkturcykel. Tidigare har bolaget haft ett mål om att nå en ebit-marginal på 16-17 procent senast 2008.
Assa Abloy upprepade också målet om en total tillväxt på 10 procent per år.
SSAB A tappade 3,8 procent till 51 kronor och utökade därmed onsdagens fall på 16 procent som kom efter att bolaget sänkt sina marknadsprognoser för det fjärde kvartalet. I spåren av beskedet har Deutsche Bank sänkt riktkursen för SSAB till 72 kronor från tidigare 115 kronor och JP Morgan har sänkt till 82 kronor från 123.
Oriflame sjönk 6,7 procent till 209:50 kronor efter att Merrill Lynch sänkt rekommendationen för aktien till underperform.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.