Stål och byggmaterial i nästa hållbarhetsvåg

Ett framgångsrikt hållbarhetsarbete visar sig både på sista raden i resultaträkningen och i aktiekursen. Det kommer nya EU-regler som ger ännu ett verktyg för att hitta hållbarhetsstjärnorna.

Hur många fonder som arbetar med att aktivt hitta företag som ligger långt framme inom ESG och hållbarhet är inte lätt att säkerställa. Det finns ingen egentlig klassificering av fonder som sållar ut dem som arbetar med en aktiv stock-picking där hållbarhet och ESG är ett bärande element.

Det är många fonder som använder epitetet hållbar eller sustainable men i de flesta fallen handlar det om så kallad negativ screening där vissa branscher eller aktiviteter per automatik sållas bort.

Men då handlar det mer om att bli av med de värsta i stället för att hitta dem som ligger längst fram. Gränsen mot vanlig stock-picking blir dock alltmer diffus eftersom ett framgångsrikt ESG-arbete i sig kan leda till en premiumvärdering och därmed blir ett inslag även i vanlig stock-picking.

Utvecklingen för MSCI:s index över företag som är ledande på ESG pekar på detta. MSCI Europe ESG Leaders Index omfattar bolag i Europa som är ledande på ESG i sin bransch och det har gått markant bättre än det vanliga Europa-indexet. På ett år har ESG-indexet stigit 14,7 procent mot 11,6 procent för det vanliga indexet. På tio år är den genomsnittliga årliga avkastningen 6,5 procent mot 5,7 procent.

Det finns ett antal rankningar av aktier utifrån ESG-perspektiv och den vanligaste är kanske Sustainalytics. De omfattar dock långt ifrån alla bolag och bygger för det mesta på bolagens egen dokumentation och uppgifter.

– Det finns ingen given definition för hållbarhet och ESG, vilket gör att man alltför ofta jämför äpplen och päron. Vi gör framför allt en intern analys och tittar mycket på vad det är för produkter och tjänster man producerar och hur och under vilka förhållanden de produceras, säger Stephanie Göthman som förvaltar fonden Skandia Sverige Hållbar.

Ett nytt regelverk som är på ingång från EU kan underlätta vid utvärderingen av bolagens hållbarhet och dessutom peka ut bolag som vid en första anblick inte är uppenbara hållbarhetkandidater. I juni kom ett utkast på en klassificering på vilka ekonomiska aktiviteter som kan bidra på ett substantiellt sätt till att hålla temperaturökningen under 2 procent. Det handlar i princip om hur mycket av intäkterna som kan klassas som hållbara enligt den föreslagna klassificeringen. Det kan också bli så att förvaltare som vill marknadsföra investeringsprodukter som hållbara måste förklara om och i så fall hur de använt klassificeringen i sitt arbete.

– Vi tror att nästa våg (inom hållbarhetsinvestering, reds anm) kommer att fokusera på måttligt värderade bolag som inte är uppenbart gröna. EU:s klassificering sätter ett användbart ramverk för att identifiera kandidater i den här gruppen, skriver Nordea i en analys banken gjort av hur nordiska bolag står sig mot kriterierna.

Nordea räknade fram hur mycket av intäkterna från ett urval av 230 nordiska börsbolag, exklusive fastigheter och telekom, som föll inom de föreslagna kriterierna som är rätt strikta. I snitt hade bolagen 5 procent hållbara intäkter och 22 procent av bolagen hade hållbara intäkter. Bäst ligger föga förvånande danska vindturbinföretaget Vestas och norska solpanelsföretaget Scatec Solar med i stort sett 100 procent i hållbara intäkter. Danska stenullsföretaget Rockwool ligger däremot på förvånande höga 60 procent.

Nordea tror att en hög andel hållbara intäkter (enligt EU) kommer att gynna bolag och pekar på en del kandidater som fortfarande är relativt attraktivt värderade. Där finns till exempel stålbolagen SSAB och Outokumpu, byggmaterialföretagen Rockwool och Lindab samt SCA, ABB och Systemair. Nordea tror också att klassificeringen med tiden kan bli ett viktigt instrument när hållbarhetsfonder plockar ut aktier.

– Det är en utveckling som vi på Skandia följer noggrant, och både klassificeringen och de ökade kraven på transparens kommer bli en integrerad och naturlig del av vårt arbete framöver, säger Stephanie Göthman.

Aktiva hållbarhetsfonder

Det finns några svenska fonder som arbetar med att aktivt plocka ut aktier ur ett ESG- och hållbarhetsperspektiv. Lannebo Hållbar Sverige letar till exempel efter bolag som bidrar till hållbarhet generellt och inte bara inom miljö och som har höga hållbarhetsbetyg. Hittills i år har fonden stigit 29,2 procent. Catella Sverige Aktiv Hållbarhet kombinerar finansiell analys och hållbarhetsanalys, och söker bolag med en hållbar affärsmodell och långsiktigt uthållig lönsamhet men som underskattas av marknaden. I år har fonden stigit 24,4 procent. Skandia Sverige Hållbar ska satsa på bolag som arbetar för miljö och samhälle, både på kort och på lång sikt. I år har fonden ökat 31 procent. Nordea Hållbarhetsfond Aktier Global är rätt ny. Den startade för ett år sedan och investerar i företag som hanterar sina ESG-frågor på ett proaktivt och strukturerat sätt, samt är intressanta ur ett finansiellt perspektiv. I år är fonden upp 28,1 procent.

Charlotta Faxén, förvaltare Lannebo Hållbar Sverige

Ni har till exempel Astra Zeneca och Castellum i portföljen?

– Astra Zeneca bidrar till ett mer hållbart samhälle genom att de forskar för att ta fram mer effektiva läkemedel inom komplicerade sjukdomar som till exempel cancer. Fastighetsbolag har mycket att göra när det kommer till energieffektivisering och där finns även företag som Afry som också har intressanta projekt inom till exempel elektrifiering.

Hur hittar man bolag som ligger bra till inom hållbarhet?

– Vi använder och tittar på olika rankningar och betyg från till exempel Sustainalytics, men det viktigaste är vår egen analys. Det finns många bolag som är bättre på hållbarhet än det ser ut på papperet, helt enkelt för att mindre bolag ofta inte har samma resurser som större företag, inte minst när det gäller dokumentation och kommunikation. Bio Gaia är ett exempel på ett sådant bolag.

Förut sågs det som en kostnad, hur är det i dag?

– Ett bra hållbarhetsarbete kan vara positivt för bolagsvärderingen, en del analytiker talar om ESG-värderingar på bolag. Att arbeta konsekvent med hållbarhet leder i många fall till att bolagen sänker sina kostnader då de planerar bättre, hushåller med resurser och framtidssäkrar verksamheten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB