Stäm revisorn – där finns pengar

Att stämma revisorerna i Skandia kan ge utdelning för alla de grupper som nu överväger processer mot företaget.

Revisorerna inom Skandiakoncernen hamnar i skottgluggen när statliga revisorsnämnden nästa vecka drar i gång en tredje genomlysning av företagsgruppen. Dokumentationen för de senaste åren ska granskas för att se om revisorerna har missat något.

– Rapporterna i medierna gör att vi vill vända på varje sten, säger nämndens chef Peter Strömberg.

Granskningen kan gå snabbt eller ta många veckor. Avslutas den med kritik mot revisorerna blir det välkommet krut för de organisationer och enskilda som säger sig vilja stämma Skandia. Att stämma revisorer har nämligen visat sig vara en lukrativ möjlighet.

Bidragande orsak: de har stora ansvarsförsäkringar, ofta på flera hundra miljoner kronor. En handfull revisorer har stämts på senare år.

Lettisk konkursbank
Ungefär samtidigt som revisorsnämnden stegar in på Skandia inleds en rekordprocess mot svenska revisorer. Det är Öhrlings Pricewaterhouse Coopers (ÖPWC) svenska bolag som stämts av konkursboet efter den lettiska storbanken Banka Baltija, som kraschade 1995-1996 med en brist på 2,5 miljarder kronor. Minst 280 000 sparare drabbades sedan kriminella chefer lånat ut pengar på lösa boliner.

En del chefer och ägare dömdes till fängelse, men några pengar har inte betalats tillbaka. Därmed riktar konkursboet krav på 1,5-2 miljarder kronor mot svenskarna som var bankens revisorer. När processen inleds nästa vecka väntar en halvårslång process enligt lettisk lag i Stockholms tingsrätt.

Bland vittnena finns premiärministern Einars Repse.
Revisorerna lämnade en ren revisionsberättelse i augusti 1994. Fyra dagar senare skrev de ett varningsbrev till ledningen som det lettiska konkursboet menar visar att revisorerna kände till hur illa det var ställt.

– Vi hävdar inte att de skulle ha upptäckt att ledningen var kriminell men revisorerna skulle ha granskat tillgångarna bakom lånen. Hade de gjort det hade de funnit att låntagarna inte skulle kunna betala tillbaka. Med normal revisionsteknik skulle de ha upptäckt att banken saknade 300-400 miljoner kronor i eget kapital. De var vårdslösa och slarviga när de reviderade, säger advokat Robert Wikholm, en av fem personer vid Vinge som driver fallet.

Revisorernas ombud, advokat Lars Göthlin, menar att all revision skötts korrekt. Varningsbrevet skrevs eftersom det var avtalat att ett sådant skulle skickas.

– De är vanligt förekommande. Det är inget speciellt med detta. I breven noterar revisorerna iakttagelser och rekommendationer till företagsledningen, säger Göthlin.

För tio år sedan avgjordes den första processen av det här slaget. Det gällde revisorerna i skandalbruket Gusum som dömdes att ersätta aktieägarna. Skadeståndet bantades i tingsrätten från 30 till 6 miljoner kronor.

Några år senare stämdes revisorerna i Haningehem, ett kommunalt bolag där kostnaderna skenade. Revisorerna gjorde upp på en “mycket låg nivå” i en hemlig uppgörelse 1999.

Två andra processer pågår just nu. Det kraschade it-bolaget Prosolvias revisor vid ÖPWC har stämts på miljardbelopp i Göteborg. Den processen vilar i väntan på att åtal mot honom och flera i ledningen ska avgöras under 2004.

Vårdslös göteborgare
En annan ÖPWC-revisor är också i blåsväder. Advokat Fredrik Tengström, medförvaltare i konkursen vid västkuståkeriet TT Trans, fattade i fredags beslut om att revisorn kan ha varit vårdslös. Det beslutet ger krut till fordringsägarna.

– Intresset från fordringsägare som konkursförvaltare att attackera den här typen av personer, revisorer, har ökat. De har stora ansvarsförsäkringar, säger Fredrik Tengström.

Det håller chefen vid ÖPWC, Göran Tidström, med om:

– Revisorerna kan vara särskilt intressanta med hänsyn tagen till att det inte finns någon begränsning av revisorns ekonomiska ansvar i vissa länder, däribland Sverige. Förtroendet för en revisor kan också lätt skadas av negativ uppmärksamhet. Det gör att det kan vara frestande att stämma revisorn på gigantiska belopp i avsikt att denne snabbt ska acceptera en förlikning och få ärendet ur världen, säger Tidström.

Skulle Skandia, enskilda aktieägare eller livsparare stämma sina revisorer kan det betyda ännu en miljardprocess. Skulle det bli av är det ett trendbrott – för första gången på tio år är det inte ÖPWC-revisorer som sitter på de anklagades bänk.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.