Återhämtning för arbetsmarknaden – men långtidsarbetslösheten oroar

Under 2021 återhämtade sig arbetsmarknaden och arbetslösheten minskade, men långtidsarbetslösheten ökade. Det skriver Arbetsförmedlingen.
Arbetslöshet, arbetslösheten
Foto: Jessica Gow/TT

I december 2021 låg arbetslösheten på 7,2% jämfört med 8,8% ett år tidigare.

409 000 personer var i genomsnitt inskrivna som arbetslösa under året och närmare hälften var långtidsarbetslösa, skriver Arbetsförmedlingen.

”Under 2021 återhämtade sig arbetsmarknaden snabbt och under året har arbetslösheten minskat framförallt för ungdomar, inrikes födda och personer med minst gymnasieutbildning”, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Winsth: Det ska löna sig jobba – arbetslinjen är viktig

Dock ökade under året antalet inskrivna arbetslösa som varit utan arbete i tolv månader eller mer. I december hade 180 000 personer varit utan arbete i mer än ett år. Antalet personer som varit utan arbete i mer än två år har också ökat under hela året.

”De som var arbetslösa före pandemin har fått en svårare situation och hamnat allt längre från arbetsmarknaden. För de här personerna är det särskilt viktigt med utbildning så att fler kan möta arbetsgivarnas krav”, säger Sandra Offesson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.