Starka delårsrapporter lyfte USA-börserna

Kurserna på Wall Street avancerade på torsdagen. Starka inköpschefsindex från både Kina och EMU stöttade index. Flera delårsrapporter har likaså kommit in bättre än analytikerkonsensus, där Microsoft var sist ut i raden.

”Vi ser ett visst lugn nu, där delårsresultat och bättre makrostatistik bidrar till att öka förtroendet bland investerarna. Många har varit oroliga för en avmattning i EU, så lite goda nyheter välkomnas av investerare”, sade Alan Gayle på Ridge Worth skrev Bloomberg.

Dow Jones Industrial Average stängde på +1,3 procent vid 16.678. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 1,2 procent till 1.951 medan Nasdaq Composite steg med 1,6 procent till 4.453.

Räntan på den tioåriga obligationen steg 5 punkter till 2,28 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade 4 punkter till 3,05 procent.

Torsdagen bjöd på något starkare preliminära inköpschefsindex än väntat från viktiga länder som Kina och Tyskland liksom för EMU-regionen. Från amerikanskt håll var det dock något sämre än väntat, där Markits inköpschefsindex för tillverkningssektorn i USA uppgick till preliminära 56,2 i oktober. Det kan jämföras med marknadens förväntningar på 57,0.

”Statistiken ger tveklöst ytterligare argument för synen att politikerna inte bör ha bråttom med att höja räntorna, med produktion och tillväxt i orderböckerna som bromsar in och pristryck som lättar”, kommenterade Markits chefsekonom Chris Williamson den amerikanska rapporten.

Fortsatt på makrosidan, presenterades ledande indikatorer i USA som var upp 0,8 procent i september jämfört med månaden innan. Det var också högre än analytikerkonsensus.

På bolagsfronten är rapportsäsongen i full gång. Sist ut i raden av bolag att rapportera i dag, var bland annat Microsoft.

Programvarubolaget Microsoft redovisade ett resultat exklusive jämförelsestörande poster på 0,54 dollar per aktie (0,62) för det brutna räkenskapsårets första kvartal. Det var bättre än det resultat på 0,49 dollar analytikerna förväntat sig.

Torsdagens stora vinnare var dock Caterpillar som avancerade 5,0 procent på sin rapport. Verkstadsbolaget visade ett klart högre resultat än väntat i det tredje kvartalet. Även försäljningen steg mer än förväntat.

Bolaget skruvade likaså upp vinstprognosen för helåret 2014, men behöll försäljningsprognosen på 55 miljarder dollar för 2014. För 2015 ser bolaget framför sig en oförändrad eller något högre försäljning. Marknadens förväntningar på försäljningen nästa år, låg före dagens rapport, på 57 miljarder.

Också biltillverkaren GM:s rapport visade ett något högre resultat för det tredje kvartalet, men meddelande en lägre försäljning än väntat. Aktien backade 1,2 procent på torsdagen.

”Det är trevligt att se bra siffror från alla företag, men om vi tittar på motvind så som valuta och avtagande global tillväxt ger multinationella företag som Caterpillar oss förtroende för att den ekonomiska tillväxten håller i sig och förmodligen bli bättre än marknaden nu förväntar sig”, sade Phil Orlande på Federated Investors skrev Reuters.

Apple klättrade på torsdagen och stängde på 1,8 procent. Även 3M avancerade och stängde på 4,4 procent.

Yelp tillhörde däremot torsdagens stora förlorare och föll närmare 19 procent. I går lämnade bolaget en intäktsprognos som inte föll marknaden i smaken.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.