Nytt utbudsrekord på Hemnet – men få som klickar

Det har aldrig tidigare funnits så många objekt till salu på Hemnet. Under juni uppmättes det högsta utbudet av bostäder sedan plattformen började mäta 2014. Samtidigt har antalet sidvisningar minskat, jämfört med tidigare år.
Nytt utbudsrekord på Hemnet – men få som klickar - a91797f5caa47dcd_org
Foto: Hemnet

Sommaren är i full blom, och under den här perioden brukar det råda viss stiltje på bostadsmarknaden – men inte i år.

Kanske har de kraftigt höjda boräntorna börjat ta ut sin rätt. Efter några månader av nedgångar har utbudet på Hemnet nämligen ökat och var under maj och juni rekordhögt, sett till hela riket. Sammanlagt låg 55 001 objekt ute till försäljning, där antalet villor till salu ökat medan lägenheterna minskat. Det kan jämföras med samma period förra året när 41 673 objekt var till salu.

Bilden i landet är dock splittrad och i Stockholm minskade istället utbudet från maj månad till 3 944 objekt. Så var det även i Göteborg och Malmö.

Utgångspriset sjönk

Antalet klick per bostad minskade däremot dramatisk och för juni månad har siffran inte varit så låg sedan 2018.

Medan utbudet ökade minskade samtidigt utgångspriset på bostäderna, från maj månads 3,2 miljoner kronor till 2,9 miljoner. Det är ingen stor skillnad från juni förra året då utgångspriset låg på 3 miljoner. Det senaste året har priserna på bostadsrätter fallit med nära 13% och drygt 8% för villor, även om priserna ökat något under de senast månaderna.

Den underliggande trenden indikerar en nedgång, enligt siffror från SBAB.

”Med fortsatt stigande bolåneräntor går det inte att utesluta att priserna faller lite till”, sa chefsekonom Robert Boije till Affärsvärlden tidigare i veckan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco