Statistiken tar inte semester
Som vanligt är det nästan lite synd att ta semester just nu. Av någon anledning går vi nästan alltid in i semestertider när osäkerheten om världsekonomin är ovanligt stor och flera avgörande beslut är på väg att tas.
Den här sommarens stora rysare är den amerikanska ekonomin. Vissa är rädda för att den är på väg in i ett stagflationsliknande tillstånd med allt snabbare prishöjningar samtidigt som tillväxten mattas. De finansiella marknaderna är därför mer nervösa än någonsin. Effekterna på såväl börser som valutor av några tiondelar upp eller ner på inflation, löner och sysselsättning är egentligen absurt stora.
Å andra sidan är det de amerikanska hushållen som har varit dragloket i världsekonomin i närmare ett decennium. Och om de börjar dra öronen åt sig kan det bli betydligt svårare att hålla farten uppe även i andra länder. Inflation och räntor är också betydelsefullt för den amerikanska dollarn. För så länge ränteskillnaderna mellan framför allt Europa och USA är stora kan dollarn klara sig hyggligt, men när det står klart att ränteskillnaderna minskar så kan dollarfallet gå fort.
Att Kina är på väg mot en möjlig överhettning kan spä på dollarfallet när landet behöver strama åt. En stärkt yuan är en möjlig väg för att åstadkomma detta men då minskar sannolikt också den asiatiska aptiten på dollartillgångar.
Sommarens andra rysare är hur det ska gå med den svenska ekonomin. Den svenska tillväxten är lysande och nu har det också börjat synas på arbetsmarknaden. Hur snabb sysselsättningstillväxten blir kan visa sig avgörande inför valet i höst. Ett val som är mer osäkert än någonsin. Med en sysselsättningsökning i ryggen blir opinionsarbetet betydligt lättare för socialdemokraternas valmaskin medan alliansen troligen måste söka sig nya vägar för att nå väljarnas hjärta.
Dessutom kommer sysselsättningen att sätta agendan för Riksbankens framtida räntepolitik. Affärsvärlden tror att marknadens förväntningar på kommande räntehöjningar är alldeles för lågt ställda. Med hygglig arbetsmarknad och stigande inflation blir det lätt för Riksbanken att argumentera för nya räntehöjningar. Kanske kan det till och med vara dags att binda bostadslånen? Håll koll på kombinationen av tillväxt, inflation och arbetsmarknad.
Euroblocket är kanske lite mindre intressant ur ett makroperspektiv. Tillväxten har äntligen tagit fart och det tuggar på i en hygglig takt. Den starka euron är en tredje sommarrysare att ha koll på men i övrigt är det svårt att se vad som ska kunna hejda återhämtningen. Och om Tyskland skulle gå och vinna VM-guldet i fotboll är det kanske dags att tro på en riktig boom.
Oljepriset är nästa rysare och den kommer att pågå under hela sommaren. Än så länge är det lugnande besked från västvärldens ekonomiska potentater när det gäller effekterna av det höga oljepriset på ekonomierna. Men ytterligare prishöjningar på olja skulle kunna vara förödande, och redan dagens oljepris på runt 70 dollar per fat tar bort en del av det momentum som för närvarande finns i världsekonomin.
Kom dock ihåg att oljepriser, aktiekurser, räntor och valutor kommer att röra på sig även om du inte håller dig minutuppdaterad genom text-tv, mobiltelefon eller dator. Här intill har Affärsvärldens dock listat några dagar när det kan vara mödan värt att masa sig till tv:n innan man sätter sig i kajaken.
_______________________________
Kalla fakta i sommarvärmen
26 juni IFO-index för tyskt näringsliv publiceras klockan 10.00. Försäljningen av nya bostäder i USA; kommer nya signaler om att den amerikanska bostadsmarknaden är på väg att svalna?
27 juni Konsumentförtroendet i USA och försäljningen av befintliga bostäder klockan 16.00.
29 juni Den amerikanska centralbanken har räntemöte och publicerar sitt räntebeslut klockan 20.15 svensk tid. Ska det bli första mötet på två år utan en räntehöjning?
3 juli Inköpschefsindex för Sverige, EMU-länderna, Storbritannien och USA. Dessutom kommer Tankan-rapporten för andra kvartalet, en likartad undersökning av det japanska näringslivet.
6 juli Räntebeslut från de europeiska och brittiska centralbankerna. Fortsätter ECB att höja?
7 juli Juni månads sysselsättningsstatistik från USA presenteras. Efter maj månads svaga siffror är det av avgörande betydelse för den framtida synen på USA:s ekonomi att det blir hyggliga siffror.
9 juli VM-finalen i fotboll spelas. Vinnande lag brukar få sprätt på ekonomin. En liten ekonomisk tumme håller Affärsvärlden för Tyskland.
11 juli Den svenska inflationssiffran för juni presenteras. En hög KPI-siffra ger troligen Riksbanken råg i ryggen att fortsätta med sina räntehöjningar.
14 juli Försäljningssiffrorna för den amerikanska detaljhandeln i juni publiceras
19 juli Juni månads inflationssiffror från USA och på samma klockslag kommer siffror över nystartade husbyggen och beviljade byggnadslov. Vad kommer marknaden att tro om räntehöjningar efter denna dag?
20 juli En riktig Kina-dag med BNP för andra kvartalet, inflationssiffror och försäljningen i detaljhandeln. Den stora frågan är om det stora landet i öster går mot överhettning.
27 juli Konjunkturbarometer samt hushållens inköpsplaner presenteras av Konjunkturinstitutet. Dessutom kommer nya arbetslöshets- och sysselsättningssiffor från SCB. Här kommer ett bra facit över utvecklingen i svensk ekonomi och statistik som kommer att sätta agendan för den ekonomisk-politiska diskussionen inför valet.
1 augusti Åter dags för heta siffror över hur inköpscheferna runt om i världen upplever efterfrågesituationen. Inköpschefsindex för EMU, Sverige och Storbritannien.
3 augusti Inköpschefsindex från USA.
4 augusti Juli månads sysselsättningssiffror för USA presenteras.
7 augusti Svensk BNP för andra kvartalet presenteras. Efter första kvartalets starka tillväxt är vi nyfikna på om det gått lika bra under andra kvartalet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.