Stenbeck vinnare i 3G-kampen
Det blir stora kursrörelser på börsen idag, måndag. Medan aktiekursen i Telia rasar kommer investerarna att flockas kring de tre Stenbeckbolagen – Kinnevik, Netcom och MTG. Netcom blir ensam om att ha ett nordiskt UMTS-erbjudande som dessutom kan användas som bytesvara när Netcom som ett led i sin europeiska expansionsstrategi hyr in sig som operatör, MVNO, på andra UMTS-nät ute i Europa.
Även Europolitan kommer att stiga, men främst som en följd av att bolaget sannolikt hade avvecklat sin verksamhet i Sverige utan en licens. Europolitan, kontrollerat av brittiska Vodafone, arbetar som en ren svensk mobiloperatör till skillnad mot Telia och Netcom som bedriver ett brett spektra av telekom- och internet verksamheter på den svenska marknaden.
Bland nykomlingarna får Orange en kostnadsfördel på flera miljarder kronor jämfört med Investors konsortium HI3G. Det kan användas för att pressa priset på erbjudandet till kunderna och försvåra för Investor att nå lönsamhet. Bakom Orangekonsortiet står Bredbandsbolaget, med börsnoterade Framfab och Investor som delägare, samt byggbolaget Skanska. För Bredbandsbolaget betyder det sannolikt att den planerade nyemissionen är räddad.
Både Orange och HI3G drar fördel av att Telia blivit utan licens. Med Telia utan licens får 3-G-licenserna ett tydligt kommerciellt värde. Det gynnar förstås även Europolitan och Netcom.
Kalkylen bakom HI3G:s investeringsplaner kan få vilken investera som helst att skaka på huvudet. Investor kommer att äga 60 procent i HI3G som totalt ska investera 36 miljarder kronor i 20 100 basstationer fram till 2003. Samtidigt lyckades Orange få en licens trots att bolaget bara anser sig behöva investera totalt 20 miljarder kronor i 9200 basstationer fram till 2009. Fram till 2003 investera Orange bara 14,9 miljarder kronor i 8600 basstationer.
Även om HI3G lyckas få igång samarbeten med de andra operatörerna – bara 30 procent av åtaganden behöver göra sav egen kraft – är det svårt att se hur HI3G ska hamna i närheten av Orange investeringskalkyl. Orange kommer själv söka samarbeten. PTS tillstånd för att driva UMTS-trafik är individuellt utformade och anpassade efter de åtagande som respektive konsortium satt upp. HI3G kan alltså inte ”kopiera” Orange nät. Investor äger indirekt via Bredbandsbolaget några procent av Orange-konsortiet.
Telia är inte ensam om att drabbas av UMTS-bakslag. På förlorarlistan återfinns Ratos, Utfors, Tele1 och ABB. Hur stor kursreaktionen blir lär variera. För Utfors är bakslaget störst eftersom en licens skulle kunna ha gjort bolaget till en spännande aktör i Norden., medan det hos Ratos mest handlar om en tillfällig besvikelse. För Tele1 var det ganska väntat att de inte skulle få en licens och för ABB är ordervärdet för lågt för att det skulle ha haft annat än marginell betydelse för börskurserna.
Flera aktörer utanför konsortierna lär också dras med uppåt.. Det rör byggbolagen generellt, som kan räkna med att bli fullt sysselsatta med att bygga 3-G-nät de kommande åren. Ericsson lär också lyfta, även om svenska UMTS-orders borde vara väntade. Till det kommer en rad it-konsulter som kan räkna med sysselsättning framöver.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.