Stenbecks död nämns inte i USA

I USA har Jan Stenbecks död passerat obemärkt. På hemsidorna för hans många amerikanska bolag nämns inte hans död med en rad.

I Sverige är Stenbecks amerikanska innehav delvis okänt. Det har hemlighållits för de många mindre aktieägarna i Sverige och har präglas av många internaffärer, visar Affärsvärldens granskning som publicerades förra året. Att denna stora företagsgrupp har Stenbeck som huvudägare märks inte alls dagen efter hans död, en skarp kontrast till hur det ser ut på de svenska Stenbeck-bolagen där webbplatser som till exempel Tele2 har ett beklagande pressmeddelande överst på sidan.

I USA finns däremot inga pressmeddelanden om att grundaren har avlidit. I imperiet ingår ett tjugotal onoterade företag – bland annat teknikkonsulter och mjukvaruföretag inom telekom- och mediaområdet, management- och IR-konsulter samt datorproduktion.

Den totala omsättningen kan uppskattas till ett par miljarder svenska kronor. Flera av bolagen har kontor även utanför USA, några också i Sverige.

Huvudkontor på Manhattan

Bolagen sorterar under tre holdingbolag: Xsource Corporation, Modern Asset Management och Great Universal Inc. Alla har huvudkontor i den skyskrapa på Manhattan i New York där Jan Stenbeck har sitt kontor. Som huvudägare och styrelseordförande kontrollerar han de tre holdingbolagen men det finns även andra delägare.

Det görs då och då affärer mellan de privatägda bolagen i USA och börsnoterade bolag i Stenbeckgruppen, eller Our Group som Jan Stenbeck gillar att kalla den. Men informationen om att bolagen i USA kontrolleras av Stenbeck är inte speciellt tydlig, för att använda ett understatement. Tvärtom kan bristen på information till och med vara ett brott mot börsreglerna både i New York och Stockholm.

Ägarsamband med svenska bolagen

Det finns också en del ägarsamband mellan några av de amerikanska bolagen och den europeiska delen av Stenbeckgruppen. Kinnevik, Tele 2, det internationella telekombolaget Millicom och Invik äger tillsammans cirka 37 procent i XSource, innehav som sammanlagt är bokade till nära en halv miljard kronor. Och Kinnevik äger direkt 23 procent i ett av bolagen under XSource, ModernCartoons. Företagen under Xsource kan sorteras i två huvudgrupper, konsulter (teknik, mjukvaror, fakturering, support) och en diversegrupp. Till den första gruppen hör:

-Netcom Consultants, tekniska konsulter inom fast och mobil telefoni. Dotterbolaget Indoor Coverage arbetar med att skapa bättre täckning för mobil telefoni i skyskrapor.

-ProcureITright, som erbjuder konsulttjänster inom områdena inköpsstrategi, outsourcing av inköp samt upphandlingar. Företaget köpte i våras det konkursdrabbade svenska konsultföretaget Proceedo, som arbetar med internetbaserade inköpslösningar. Huvudägare var Investors riskkapitalbolag Investor Growth Capital.

-Ephibian, ett internetkonsultföretag med huvudkontor i Tucson, Arizona som utvecklar e-handelssystem och webbsidor och har ett 60-tal anställda.

-Praesidum, som arbetar med säkerhetsfrågor och betalningssäkring inom telekommunikation.

-Savera Systems Inc (huvudkontor i New Jersey), 4 T Solutions (köptes från Tele 2 i fjol), Lothar Systems (faktureringsföretag i Paraguay) och Basset Telecom Solutions (döpt efter Stenbecks favorithundar) är företag för design och installation av fakturerings- och supportsystem.

-Get2Net och Modern Cartoons är lite udda i samlingen. Det förra ställer ut internetautomater på flygplatser och hotell, det senare arbetar med mjukvaru-utveckling för TV-animering.

Företagsgruppen under Modern Asset Management har drivits upp på tre år under ledning av Bruce Grant. Han fanns tidigare på ledande poster inom det internationella managementkonsultföretaget Arthur D Little, senast som chef för verksamheten i Nordamerika. Han började hos Stenbeck 1997 och finns idag med i den inre cirkeln i gruppen. Han är styrelseledamot i både Kinnevik (och Korsnäs), Tele 2, Metro och Transcom.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.