Stockholm vänder ned

Efter den inledande uppgången vände Stockholmsbörsen åter ned på tisdagsförmiddagen. Utvecklingen var sämre än på de ledande europeiska börserna eftersom svenska bankerna och teleoperatörerna gick svagt.

Klockan 10.25 var OMXS30 0,4 procent lägre till noteringen 908,2. Omsättningen uppgick till 4,4 miljarder kronor. DJ Euro Stoxx 50 var vid samma tid 0,1 procent upp.

På nedsidan fanns Tele2 B som föll med 4,3 procent till 116:25 kronor. Bolagets resultat som publicerades på morgonen blev något sämre än analytikernas förväntningar, liksom den totala utdelningen från bolaget. Omsättningen var däremot i linje med förväntningarna.

– Resultatet blev lite sämre än väntat, framför allt beroende på Baltikum och Ryssland vad vi kan se, och det kommer antagligen att tynga aktien inledningsvis, säger Ola Olsson, analytiker på Glitnir, till Nyhetsbyrån Direkt.

Även Teliasonera drogs med ned och backade med 0,2 procent till 49:90 kronor. Det är första gången aktien var under 50 kronor sedan i augusti förra året och sedan rapporten i fredags har aktien nu tappat över 13 procent.

Bankerna fortsatte att gå svagare än marknaden i övrigt. Swedbank som rapporterar på torsdag sjönk med 2,3 procent till 149:50 kronor och har på ett år nu tappat 46 procent. Nordea som redovisar sina kvartalssiffror på onsdag sänktes med 1,0 procent till 85:60 kronor. Nordeaaktien har klarat sig något bättre och backat med 21 procent det senaste året.

Utvecklingen för finanssektorn var svag även på de europeiska börserna. Det som tyngde var dels att American International Group, AIG, på måndagen meddelat att bolagets kreditderivatportfölj förlorat 4,9 miljarder dollar av sitt marknadsvärde i oktober och november. Credit Suisse sänkte också sentimentet genom att backa 4,8 procent i Zürich efter att ha rapporterat en 72 procentig resultatminskning efter nedskrivningar på 1,2 miljarder dollar.

Bättre gick det för Lindab nådde som nådde upp till förväntningarna med råge i sin rapport och aktien steg med 4,5 procent till 126:75 kronor. Resultatet blev 4 procent över marknadens snittestimat och omsättningen var marginellt bättre. Lindab höjde samtidigt den ordinarie utdelningen med 63 procent till 5:25 kronor. Väntat var 4:23 kronor enligt SME:s analytikersammanställning.

– Rapporten är bättre på alla nivåer. Utsikterna för 2008 ger också stöd. Det finns inte några svagheter i rapporten, säger en analytiker.

Securitas B föll i öppningshandeln efter sin rapport men återhämtade sig och var 1,1 procent högre till 70:75 kronor. Resultatet före skatt var rejält under analytikernas snittestimat men var svårtolkat då det innehöll flera engångsposter. Försäljningen var dock högre än väntat.

Den stora förloraren var Teligent med en nedgång på 41 procent till 53 öre. Teligentaktien kommer att placeras på börsens observationsavdelning med anledning av att bolaget i sin bokslutskommuniké sagt att det behöver ytterligare finansiering samt aktiens låga likviditet på börsen.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.