Stockholms tingsrätt förbjuder mäklarfusion

Stockholms tingsrätt förbjuder den företagskoncentration som uppkom när Swedbank, som äger Swedbank Fastighetsbyrån, förvärvade Svensk Fastighetsförmedling.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Stockholms tingsrätt meddelade i dag domen i målet mellan Konkurrensverket och Swedbank och Svensk Fastighetsförmedling. Tingsrätten förbjuder den företagskoncentration som uppkom när Swedbank i december 2013 köpte Svensk Fastighetsförmedling från en norsk bank, heter det i pressmeddelandet.

“Tingsrätten har gjort bedömningen att den företagskoncentration som uppkom är ägnad att vara så konkurrenshämmande att den ska förbjudas. Tingsrätten har även bedömt att det genomförda förvärvet kan förbjudas så länge vissa tidfrister som anges i konkurrenslagen har hållits, till exempel att ett förbud inte får meddelas senare än två år från det att företagskoncentrationen uppkom”, uppger Tingsrätten i pressmeddelandet.

Vidare påpekar Tingsrätten att man förelagt Swedbank ett vite på 100 miljoner kronor om bolaget inte skulle följa förbudet. Däremot har tingsrätten avslagit yrkandet att även Svensk Fastighetsförmedling ska föreläggas vite.

“Enligt tingsrätten råder nämligen inte det bolaget som försäljningsobjekt över situationen. Slutligen har tingsrätten tillerkänt svarandebolagen viss ersättning för kostnader som drabbat dem för att Konkurrensverket på ett sent stadium framställde ett nytt yrkande”, resonerar de.

Domen kan överklagas till Marknadsdomstolen senast den 7 januari 2015.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här