Stockholmsbörsen med på tåget

Efter att ha pendlat upp och ned under större delen av fredagen fick Stockholmsbörsen fart uppåt under eftermiddagen sedan statistik visat att BNP-fallet i USA för det fjärde kvartalet inte var lika stort som befarat.

“Vi har haft en kreditkris som pågått globalt under rätt lång tid och makrostatistiken har sviktat många kvartal i rad och det finns en viss förhoppning om att den fallande takten i alla fall ska börja avta. Kreditmarknaderna har tinat upp åtminstone till en del, vilket visat sig i en del bolagsemissioner av längre skuldpapper och “rullning” av kortare papper”, säger Anders Berg, aktiechef på Evli Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid klockan 14.55 var OMXS30 1,3 procent högre till noteringen 624,1. Omsättningen uppgick till blygsamma 7,0 miljarder kronor. Det kan jämföras med att indexet var +0,3 procent fem minuter innan statistiken publicerades.

USA:s bruttonationalprodukt, BNP, minskade med 3,8 procent i beräknad årstakt under fjärde kvartalet enligt det första estimatet från det amerikanska handelsdepartementet. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade sig analytiker en BNP-minskning med 5,5 procent.

Astrazeneca steg 1,9 procent till 315:50 kronor och återhämtade sig därmed något från torsdagens rapportdrivna nedgång på 5,9 procent. Bernstein har höjt riktkursen för aktien till 356 kronor från tidigare 344 kronor och Deutsche Bank har höjt rekommendationen till köp, från tidigare behåll.

“Vi tycker att säljtrycket efter rapporten för det fjärde kvartalet, med en försiktig prognos, var överdrivet”, skrev Deutsche Bank i analysen.

Även H&M rekylerade upp med 2,5 procent till 324:50 kronor efter att ha tappat 1,6 procent på sin rapport på torsdagen. Goldman Sachs har höjt riktkursen för H&M till 305 kronor från tidigare 292:60 kronor och Citigroup har höjt till 320 kronor, från 270 kronor.

Autoliv steg 4,8 procent till 163:50 kronor. På torsdagen tappade aktien måttliga 1,3 procent på en fallande börs efter att bolaget redovisat ett resultat som var 19 procent över SME-konsensus, men bland orosmolnen fanns framtida rörelsemarginaler som enligt guidningen väntas bli mellan -5 och -7 procent under innevarande kvartal.

Bankerna tog igen lite av förlorad mark även om uppgångarna mattats av jämfört med förmiddagens dagshögstanoteringar. Nordea steg 1,8 procent till 45 kronor och SHB A var 1,1 procent upp till 94:75 kronor, Swedbank A ökade 0,7 procent till 30:40 kronor medan SEB A var oförändrad till 36:70 kronor.

Volvo B var 2,6 procent lägre till 34:20 kronor tyngd av en sänkt riktkurs av Morgan Stanley till 24 kronor från 29 kronor och med upprepad rekommendation undervikt. Motiveringen är att Morgan Stanley sänkt resultatestimaten med mer än 100 procent för 2009 och Volvos balansräkning väntas försämras snabbare än för branschkollegorna.

Lundin Petroleum steg 1,0 procent till 42 kronor. Bolagets vd Ashley Heppenstall sade på bolagets kapitalmarknadsdag på fredagen att produktion under år 2010 kommer att ligga mellan 40.000 och 50.000 fat per dag. Det kan jämföras med att produktionen under 2009 förväntas ligga mellan 35.000 och 42.000 fat per dag.

Boliden backade 1,1 procent till 17:40 kronor efter att bolaget meddelat att rådande marknadsförhållanden gör att det drar ner sin produktion av kopparmetall vid smältverken i Sverige och Finland under första kvartalet.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.