Stockholmsbörsen på plus medan Europa-börserna rusar

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på torsdagen efter större uppgångar i USA och Asien.

Uppgången var dock något sämre än på de ledande europeiska indexen och dämpades av att indextunga aktier som Teliasonera och Volvo handlades exklusive rätt till utdelning.

Klockan 10.30 var OMXS30 1,4 procent högre till noteringen 689,1. Omsättningen uppgick till 3,9 miljarder kronor. FTSE 100 var vid klockan 10.00 upp 3,0 procent och DAX ökade 3,2 procent.

Börserna i New York steg under onsdagens handelssession efter att inköpschefsindex i USA för mars visat på stigande index för tredje månaden i rad, statistik över husförsäljningen varit bättre än väntat och bilförsäljningen I mars rekylerat upp från 27-årslägsta. Dow Jones slutade 2 procent upp, vilket var högre än vid europeisk stängning då indexet var kring +0,8 procent.

I Asien fortsatte sedan uppgångarna under natten med biltillverkare och finanssektorn i spetsen efter de positiva signalerna från USA, som är regionens största exportmarknad. Nikkei 225 klättrade 4,4 procent.

Generellt var det mer konjunkturkänsliga aktier som steg i Europahandeln på allmän optimism om att det värsta av den globala recessionen kan vara över och på Stockholmsbörsen var utvecklingen liknande. SKF B steg 6,0 procent till 75 kronor, Atlas Copco A var 5,1 procent högre till 67:25 kronor och Sandvik klättrade 4,2 procent till 49:60 kronor.

Electrolux B lyfte 5,8 procent till 68 kronor med stöd av att Citigroup höjt rekommendationen för aktien till köp, från tidigare behåll med riktkurs 80 kronor från 72 kronor.

I banksektorn avancerade SEB A 3,2 procent till 29 kronor. Den slutliga sammanräkningen av utfallet i SEB:s nyemission visar att 98,6 procent av nyemissionen har tecknats med stöd av företrädesrätt. Swedbank A ökade 3,2 procent till 29:20 kronor och Nordea var 0,7 procent upp till 46:70 kronor.

USA:s finansminister Timothy Geithner sade i London på onsdagen att det finns “uppmuntrande tecken” på att de finansiella marknaderna återhämtar sig. Finansministern uttryckte även förtroende för de åtgärder som globala beslutsfattare vidtagit mot krisen.

Volvo B tappade 1,3 procent eller 60 öre till 45:10 kronor, men handlades exklusive rätt till utdelningen om 2 kronor per aktie. På stämman under onsdagen framkom att Volvo Lastvagnar noterat tecken som kan leda till förbättringar i orderingången, men bolaget betonar att det är för tidigt att dra några slutsatser. Det framkom också att Renault inte har några planer på att sälja sina aktier i det svenska fordonsbolaget.

Teliasonera var 4,6 procent eller 1:90 kronor ned till 39:30 kronor, men handlades exklusive rätt till utdelningen om 1:80 kronor. Morgan Stanley har återupptagit bevakning av Teliasonera och satt rekommendationen undervikt på aktien med riktkurs 41 kronor.

ABB gick sämre än både marknaden och sektorn i övrigt genom att vara oförändrad till 116 kronor. I samband med en order värd 490 miljoner dollar inom olje- och gasprojektet El Merk i Algeriet underströk ABB att de flesta av bolagets marknader fortsatt är utmanande och att basorderflödet minskar, speciellt jämfört med motsvarande period året innan.

Av nyheter från Europa som påverkade sentimentet fanns att huspriserna i Storbritannien steg med 0,9 procent i mars jämfört med månaden före, den första ökningen sedan 2007. Analytikerna hade väntat sig att en prisnedgång med 1,5 procent.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.