Stockholmsbörsen: Positiv öppning väntas

Stockholmsbörsen väntas få en positiv inledning på tisdagen.

Rapportsäsongen har återigen tagit fart med rapporter från bland annat Swedbank, Alfa Laval och Millicom.

Terminerna på de ledande Europabörserna pekar mot stigande kurser på tisdagen. Terminen över Frankfurtbörsen var en knapp halvtimma före öppning upp 0,6 procent och motsvarande notering för Parisbörsen visade en ökning om 0,5 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG Markets indikerade med 50 minuter kvar till öppning på en uppgång för OMXS30 index på 0,6 procent.

New York-börserna fick en kraftfull avslutning på måndagen efter att ha handlats kring oförändrade nivåer under en stor del av dagen som dominerades av makrostatistik och oljeprisets utveckling.

Swedbanks rapport för det fjärde kvartalet kan få det svårt att tillfredställa investerarna. Rörelseresultatet inkom 8 procent under SIX News/Inquiry Financials väntevärde. Banken bedömer inte att de har något överskottskapital i nuläget, utan den nuvarande kapitalbufferten behövs.

Alfa Laval påverkades av stora valutaeffekter då det norska storförvärvet Frank Mohns redovisning anpassades till gällande praxis.

Justerat för dessa var omsättning och resultat klart bättre än väntat medan orderingången var något sämre. Därutöver sänkte bolaget utsikterna och spår nu lägre efterfrågan i det första kvartalet jämfört med det fjärde.

Astrazeneca har fått en höjd rekommendation av SEB till köp från tidigare behåll. Riktkursen sätts upp till 86 dollar, motsvarande 714 kronor, från tidigare 63 dollar.

Telia Sonera har fått en sänkt rekommendation till underperform av Raymond James.

Millicoms siffror låg i mångt och mycket i linje med

förväntningarna, men verksamheten i Afrika såg däremot svagare ut. För 2015 spår Millicom ett ebitda-resultat på 2,20 till 2,35 miljarder dollar just under förväntningarna på ett ebitda-resultat om 2,4 miljarder dollar, enligt SIX News/Inquiry Financials. Både prognosen för capex och intäkterna låg i linje med förväntningarna.

Billerud Korsnäs presenterade marginaler under förväntningarna. Två av tre affärsområdens marginaler, Packaging Paper och Containerboard underpresterade gentemot de väntade marginalerna medan Consumer Board visade på en marginal över förväntningarna.

Lundin Petroleum bedömer sig kunna starta produktion från Bertam och Edvard Grieg under det andra respektive fjärde kvartalet 2015 enligt plan. Därmed väntar sig oljebolaget nå en produktion på över 75.000 fat per dag vid årets utgång.

AAK:s rörelseresultat exklusive engångsposter landade på 343 miljoner kronor, något under förväntningarna vid 351 miljoner kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco