Laddar

Stockholmsbörsen stigermed övriga Europa

Kurserna på Stockholmsbörsen byggde under tisdagen vidare på måndagens återhämtning. Stöd kom från de ledande Europabörserna som steg på bred front.

AFV Generalindex var klockan 12.50 upp med 1,2 procent till 394 medan OMXS30-index ökade 1,1 procent till 1.241. Omsättningen var 9,4 miljarder kronor.

“Jag kan tänka mig att mycket av indexkorrigeringen i riskreduceringens spår kommer att ligga kvar under augusti. Det kommer nog att vara lite svajit tills september då det bör klarna om det är möjligt att genomföra företagsaffärer som förut. ABB ser dock billig ut. Jag vill även nämna oljeaktierna där det verkar råda något av ett fyndläge med tanke på det fortsatt höga oljepriset”, säger aktiemäklaren Kristian Witte vid Weavering Capital till Nyhetsbyrån Six.

Verkstadsbolaget ABB klättrade 2,5 procent till 164,50 kronor. Flera investmentbanker har upprepar sina köpråd och höjt sina målkurser för aktien efter den starka rapporten för andra kvartalet. Analytikerna förväntar sig nya finansiella mål vid kapitalmarknadsdagen den 5 september.

TeliaSonera steg 1,0 procent till 51,50 kronor. Den segdragna ägarstriden i ryska Megafon, där TeliaSonera är största ägare, är på väg att lösas, skriver Dagens Industri. Det kan leda till en börsnotering av Megafon.

Ericsson backade 0,1 procent till 25,76 kronor. Fransk-amerikanska Alcatel-Lucents rapport visade ett rörelseresultat och bruttomarginal under förväntan och aktien sjunker 7 procent på Parisbörsen. Analytiker anser att Alcatel-Lucents problem är bolagsspecifika då koncernen genomgår en omstrukturering.

Swedbank, som rapporterar i nästa vecka, klättrade 3,1 procent till 247,50 kronor. Gruvbolagen gick starkt. Boliden steg 2,0 procent till 157 kronor och Lundin Mining ökade 2,0 procent till 89,25 kronor.

Dentalbolaget Nobel Biocare sjönk 4,2 procent till 2.059 kronor. Investmentbanken Lehman Brothers har sänkt sin rekommendation till jämvikt från övervikt på grund av osäkerhet i spåren av VD-bytet. Riktkursen sänks till 420 schweizerfranc, vilket motsvarar 2.340 kronor.

Volvo gick fram 0,2 procent till 125,75 kronor och Scania klättrade 1,9 procent till 163,50 kronor. Tyska MAN rapporterade ett högre resultat än väntat i andra kvartalet och aktien stiger 5 procent på Frankfurtbörsen.

Byggbolaget Skanska avancerade 2,1 procent til1 145,25 kronor. Enligt Thomson Financial upprepar Carnegie sin rekommendation outperform för aktien. I sektorn steg NCC med 4,2 procent till 175,50 kronor och JM ökade 3,5 procent till 206,50 kronor.

Specialty Pharmabolaget Meda utökar samarbetet med italienska Recordati genom att teckna ett långsiktigt avtal för marknadsföring av en ny kombinationsprodukt på den spanska marknaden. Produkten är indikerad för behandling av högt blodtryck. Aktien klättrade 4,7 procent till 110,50 kronor.

Läkemedelsföretaget AstraZeneca backade 0,3 procent till 347 kronor. Kreditvärderingsinstitutet Moodys sänkte det långsiktiga kreditbetyget till A1 från Aa2. Betyget sattes under översyn för en eventuell sänkning den 23 april efter AstraZenecas aviserade förvärv av MedImmune värt mer än 15 miljarder dollar, vilket finansieras med kontanter och lån.

Nyhetsbyrån SIX

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.