Stor potential i riskkapitalbolaget

ANALYS Riskkapitalbolaget har en spännande portfölj med stor potential, dock är risken också mycket hög.

KÖP Att riskkapitalbolaget Vostok New Ventures lyckats göra en del lyckade investeringar som lett till exits är viktigt när man tittar på den nuvarande portföljen. Den innehåller 26 investeringar av mycket skiftande storlek och karaktär och inte minst geografi. Där trängs svenska Hemnet som är rejält lönsamt med färska investeringar som kräver kontinuerliga kapitaltillskott.

Gemensamt för alla investeringar är dock någon form av plattformsekonomi, och fokus ligger på mobilitetstjänster som elskotrar och bildelning, fastighetstjänster som mäkleriplattformar och digitala hälsovårdstjänster.

Mycket av sentimentet kring Vostok New Ventures kommer att styras av vad som händer i, och nyhetsflödet kring, främst innehaven Babylon och Voi framöver. Bla Bla Car väger också tungt, men är större och mer stabilt. Intressant är också att Vostok New Ventures tagit ett obligationslån på 650 miljoner kronor där 45 procent gått till Voi-investeringen. Det kan innebära att bolaget har en exit i faggorna då man annars skulle kunna få problem med räntebetalningar.

Sammantaget har Vostok New Ventures en spännande portfölj med stor potential och där det är upplagt för en del rörelser och nyheter det närmaste året. Vi sätter en riktkurs på 80 kronor. Om den drivs av enbart uppvärderingar och ingen exit och aktien når dit inom sex månader är det dags att kliva av.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här