Stora Enso investerar 1 miljard euro i ny produktionslinje

Skogsindustribolaget Stora Enso rapporterar en omsättning i linje med förväntat. Samtidigt meddelar bolaget att man ska investera 1 miljard euro för att konvertera pappersmaskinen vid anläggningen i Uleåborg i Finland till en produktionslinje för konsumentkartong.
Stora Enso investerar 1 miljard euro i ny produktionslinje - Stora enso Annica Bresky
Annica Bresky, VD på Stora Enso.

”Efter konverteringen 2021 av den första maskinen i Uleåborg från papper till kraftliner, kommer den återstående och nu vilande papperslinjen att konverteras till en toppmodern produktionslinje för falskartong och bestruken oblekt kraftkartong”, står det i pressmeddelandet.

Produktionen beräknas vara igång i början av 2025 och den årliga kapaciteten beräknas uppgå till 75 000 ton konsumentkartong. Slutanvändarsegment är bland annat dryckes- och livsmedelsförpackningar, främst i Europa och Nordamerika.

Vid full kapacitet förväntas investeringen motsvara Packaging Materials divisionens lönsamhetsmål med en operativ rörelsemarginal (ROOC) på 20%. Omsättningen spås landa runt 800 miljoner euro.

Bolaget redovisar också en omsättning i linje med  förväntat under tredje kvartalet. Justerad rörelsevinst ökade och var bättre än väntat.

Omsättningen steg 15 procent till 2 963 miljoner euro (2 577). Utfallet kan jämföras med Vara Researchs analytikerkonsensus som låg på 2 928. Exklusive divisionen Paper ökade
omsättningen med 17 procent.

Justerat (operativt) rörelseresultat uppgick till 527 miljoner euro (410), väntat var 464, med en justerad rörelsemarginal på 17,8 procent (15,9). Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 639 miljoner euro (485).

Stora Enso upprepar prognosen om att det operativa rörelseresultat för helåret 2022 förväntas bli bättre än motsvarande resultat för 2021 (1 528 miljoner euro).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets