Stora Enso: Massapriset kan ha nått sin peak
“Vi håller oss till att det kommer att bli cirka 900.000 ton, vi säljer 1,2 miljoner och köper 300.000. Vi ser ingen förändring där”, sade Stora Ensochefen Jouko Karvinen vid en telefonkonferens för journalister efter delårsrapporten på torsdagen.
Han ville inte ge någon närmare precisering av hur situationen kommer att se ut under nästkommande år.
“För 2011 kan jag inte ge några mer preciserade uppgifter, men vi fortsätter att vara en nettosäljare. När kapaciteten i Sydamerika kommer igång blir det naturligtvis en ännu större affär för oss”, sade Stora Enso-chefen.
Massapriset har utvecklats starkt och är tillsammans med ett snabbt stigande virkespris de viktigaste förklaringarna till att Stora Enso i rapporten tvingades höja sin bedömning om kostnadsinflationen 2010, från 1 till 2 procent.
Jouko Karvinen menar dock att det finns indikationer på att massapriscykeln kan ha nått sitt zenit.
“Det man kan säga är väl att vi sett de första signalerna på att massapriset kan ha nått sin peak, men jag vill inte spekulera mer om det”, förklarade han.
Stora Ensos chef tryckte vid flera tillfällen på att ledningen och bolaget har fortsatt beredskap för att vidta åtgärder om det blir nödvändigt för att nå acceptabel lönsamhet inom skilda delar.
Det område han framför allt pekade på var tidningspapper, som tvingades redovisa en förlust under det andra kvartalet, trots de prishöjningar som genomförts.
“Det är inte acceptabelt. Om det behövs kommer vi fortsätta att genomföra åtgärder för att vända till lönsamhet”, försäkrade Jouko Karvinen.
Stora Enso förutspår i rapporten att det i Europa sker en måttlig återhämtning av priser på tidningspapper från och med tredje kvartalet. Priserna väntas dock fortfarande bli klart lägre än under 2009. På exportmarknader väntas priserna för tidningspapper öka ytterligare.
Trots problem inom vissa enskilda delar beskriver Stora Enso-chefen rapporten som helhet som förhållandevis robust och han säger sig se en ljusning, även om han i rapporten flaggar för att utsikterna för innevarande kvartal alltjämt är osäkra.
Utfallet var också betydligt starkare än vad analytikerkåren räknat med. Det underliggande resultatet före skatt, exklusive engångsposter, var hela 82 procent bättre än snittet i SME Direkts prognossammanställning.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.