Storaffär i läkemedelssektorn

Irländska Shire köper upp det amerikanska bioteknikbolaget Dyaz för 5,9 miljarder amerikanska dollar.

 Shire erbjuder 37,30 dollar kontant per Dyax-aktie. Aktieägarna kan få ytterligare 4 dollar per aktie, totalt ytterligare 646 miljoner dollar, under förutsättning att Dyax läkemedelskandidat DX-2930 får marknadsgodkännande före den 31 december 2019.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Genom förvärvet får Shire tillgång till Dyax forskningsprojekt DX-2930, som för närvarande utvecklas i klinisk fas III. Projektet utvecklas som en förebyggande behandling av ärftligt angioödem, en sjukdom som visar sig som anfall av svullnader i hud, mag-tarmkanal eller luftvägar. Vid ett godkännande beräknas läkemedlet kunna generera upp till 2,0 miljarder dollar årligen i globala försäljningsintäkter.

Förvärvet finansieras genom en fullt garanterad bankkredit.

Shire spår synergieffekter om 50 miljoner dollar från och med år 2017 och därefter väntas en ökning till minst 100 miljoner till år 2019.

Vidare räknar Shire med att köpet kommer att ge en utspädningseffekt på resultatet för 2016 och 2017, för att därefter bidra positivt från 2018 och framåt. Detta under förutsättning att DX-2930 får marknadsgodkännande i USA under år 2018.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets