Storägare kritiserar IFS

Fondjätten Robur har sålt hela sitt innehav i affärssystemföretaget IFS i protest mot att bolaget mörkade negativ information. ”Att vi klivit av har inte bara med de resultatmässiga utsikterna att göra”, säger Johan Carlberg, förvaltare på Robur.

Även andra storägare som ekonomi24 talat med klandrar bolagets informationsgivning.

Veckan innan jul uppdagades att det snabbväxande affärssystemföretaget IFS vilselett aktiemarknaden, tagit in 35 Mkr i en riktad nyemission för att täcka obetalde skatteskulder som gått till kronofogden. Enligt tidigare information från bolaget skulle pengarna användas till förvärv.

Investerarna har tydligt visat sitt ogillande och sänkt IFS-aktien med uppåt 60 procent sedan måndagen 18 december.

Fondjätten Robur är nu först ut bland institutionerna att markera sitt missnöje. Robur meddelade igår att de sålt hela sitt innehav på drygt 3 miljoner aktier eller 6,4 procent av kapitalet och 2,7 av rösterna i IFS.

”Vi har ett antal kriterier som ett bolag måste uppfylla. En sak är aktiens potential. En annan är bolagets informationsgivning. När det gäller IFS har det funnits en rad oklarheter som gjort att vi omprövat vårt innehav.”

Robur var inte med och tecknade i den senaste nyemission och Johan Carlberg säger att det inte bara vara en händelse som ligger bakom försäljningen.

”Det har varit många turer de senaste månaderna. Jag vill inte gå in på det här specifikt men det har kommit ett antal saker som kommit överraskande. Att vi beslutat att kliva av har inte bara med de resultatmässiga utsikterna att göra.”

Den likviditetskris IFS hamnade i är en sådan negativ överraskning.

”Det svåra har varit att avgöra om det har varit en likviditetskris eller inte. Då kan man vara med och finansiera om det behövs. I det här fallet har det varit svårt att få rätsida på detta.”

Frank Larsson chef för förvaltningen av nordiska aktier hos Handelsbanken Fonder är också kritisk till den dåliga informationen om nyemissionen från IFS. Vad Handelsbankens Fonder ska göra med sitt innehav på drygt 4 procent vill han dock inte kommentera.

Nordbanken Fonder, som enligt senaste statistiken äger knappt 3 procent av kapitalet i IFS, vill inte kommentera det särskilda fallet. Men enligt fondernas riktlinjer för ägande så är riktade emissioner till tredje part inget man är en varm anhängare av.

”Vi förordar i vår ägarpolicy att nyemissioner ska göras med företrädesrätt till de gamla aktieägarna om det är kontantemissioner. Jag noterar att så inte har skett i det här fallet”, säger Thomas Ehlin ansvarig för ägarfrågor på Nordbanken Fonder.

Nordbanken var inte med och tecknade i emissionen.

En annan förvaltare säger att IFS verksamhet varit omgärdad av väldig optimism och förväntningar som inte haft förankring i verkligheten. Och för att IFS ska kunna ta in nya pengar krävs tydlighet och att bolaget uppfyller sina mål.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.