Storbolagen som drar ner börsen
Klockan 10.00 var OMXS30 2,3 procent lägre till noteringen 672,3. Omsättningen uppgick till 1,8 miljarder kronor. Innan dagens öppning hade index stigit med 13 procent under de föregående tre handelsdagarna.
Börserna i New York steg på onsdagen sedan olje- och gruvbolag fortsatt att utvecklas väl och det vägde mot en svag finanssektor. Dow Jones stängde 0,8 procent upp, men indexet sjönk tillbaka något jämfört med noteringen vid den svenska stängningen på kring +1,4 procent. I Asien har marknaderna rört sig åt olika håll under natten och överlag haft mer dämpade rörelser.
Ericsson B tappade 3,7 procent till 62:80 kronor efter att ha fått en sänkt rekommendation av Merrill Lynch till underperform från tidigare köp. Bakom sänkningen ligger att Merrill Lynch tror att Sony Ericssons resultat kommer att bli en besvikelse. En annan motivering till sänkningen var att Ericssonaktien dessutom har stigit med 25 procent de senaste sex veckorna och närmar sig därmed Merrill Lynchs riktkurs.
H&M var 1,9 procent lägre till 306:50 kronor. Spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara och som är en konkurrent till H&M, har redovisat ett nettoresultat för det brutna räkenskapsårets nio månader som blev lägre än konsensus. Försäljningen steg med 11 procent under perioden vilket var i linje med förväntningarna.
Banksektorn fortsatte att gå svagt i likhet med den utveckling som varit i USA på onsdagen och i Europahandeln under morgonen. SEB A tappade 3,4 procent till 57:75 kronor, Nordea sjönk 2,8 procent till 62:70 kronor. Swedbank A klarade sig något bättre med en nedgång på 1,5 procent till 47:20 kronor.
Stora Enso R föll med 9,6 procent till 58:75 kronor och Holmen B var 6,3 procent lägre till 185:50 kronor sedan UPM-Kymmene meddelat att det inte kommer att nå den prognos bolaget förutspått för det fjärde kvartalet. Skälet är vikande marknader.
Q-med tappade 18,3 procent till 28:60 kronor sedan Ivytan, indirekt ägt av EQT och Bengt Ågerups Lyftet Holding, dragit tillbaka budet på bolaget som en följd av den låga acceptgraden.
Securitas B handlades ned 3,7 procent till 64:75 kronor tyngd av att UBS sänkt rekommendationen för aktien till neutral från tidigare köp. Vidare har Goldman Sachs sänkt riktkursen för Securitas till 53 kronor från tidigare 61 kronor med upprepad säljrekommendation.
SSAB A var 2,6 procent lägre till 66 kronor. Stålsektorn var undantaget skog den bransch som gick sämst i Europahandeln efter att Outokumpu fallit med 15 procent i Helsingfors. Outokumpu varnade under morgonen för att resultatet för det fjärde kvartalet kommer att bli lägre än vad som tidigare sagts till följd av att efterfrågan på rostfritt stål försvagats ytterligare.
Bland aktier som utvecklades bättre fanns Autoliv som steg 0,5 procent till 187 kronor. Morgan Stanley har höjt sin rekommendation för aktien till övervikt från tidigare undervikt. Representanthuset i USA:s kongress röstade under natten också ja till det krispaket för bilindustrin om cirka 15 miljarder dollar som förhandlats fram. Röstsiffrorna blev 237 för och 170 emot. Förslaget går nu vidare till omröstningen i senaten.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.