Storsläggan från Handelsbanken – 800 får gå

Handelsbanken tvingas nu kapa kostnaderna rejält. Cirka 800 anställda får lämna banken där även den svenska verksamheten påverkas.

Hur många som får gå i Sverige vill dock inte vd:n Carina Åkerström avslöja.

Hon klev in som vd med ett uppenbart uppdrag – sänka bankens kostnader som skenat i väg. I samband med årets tredje delårsrapport kom också beskedet hur det ska ske.

1,5 miljarder kronor är tänkt att sparas i form av ett besparingsprogram där global verksamhet i bland annat Asien och Tyskland avvecklas. Kvar blir de sex hemmamarknaderna, bland annat i Norden, Nederländerna och Storbritannien.

Inga stängda kontor

En tredjedel av totalsumman väntas komma från nedlagd verksamhet utomlands.

– Den här verksamheten har tjänat oss väl men efterfrågan finns inte där i dag som tidigare, säger Carina Åkerström om neddragningarna.

Hur ser fördelningen ut när det gäller vilka tjänster som nu dras in?

– I huvudsak handlar det om verksamheterna utanför våra hemmamarknader men självklart även här i Sverige. Jag tänker dock inte gå in på det.

Ser du i nuläget skäl att minska antalet fysiska bankkontor?

– Det har jag sagt ända sedan jag började: vi har ett kontorsnät som är oerhört effektivt och jag har väldigt svårt att se att något sådant skulle vara prioriterat hos oss.

En annan väg

Därmed väljer Handelsbanken fortsatt att gå en annan väg än övriga storbanker som genom digitaliseringsarbete valt att krympa kostnaderna och stänga fysiska kontor.

– Jag ska inte recensera dem (konkurrenterna), men vår modell bygger på stor effektivitet. Kontoren gör inte det de gjorde för tio år sedan, och kommer inte göra det de gör idag om fem år.

Bland tidigare kostnadsbesparingsåtgärder som man tidigare i år beslutat om från styrelsehåll är att strypa den planerade utbetalningen på drygt 800 miljoner kronor till vinstandelsstiften, den så kallade Oktogonen. Dagens industri har tidigare rapporterat att detta betyder att varje anställd i banken missar 70 000 kronor.

Aktien faller

Från marknadshåll var det först tummen upp för dagens besked men i takt med allt surare börshumör sjönk även Handelsbankens aktie.

Bankens rörelsevinst landade under tredje kvartalet på drygt 4,64 miljarder kronor vilket kan jämföras med vinsten på 5,3 miljarder kronor motsvarande period förra året. Detta efter att en reservation på 900 miljoner kronor görs för omstruktureringskostnaderna.

Däremot steg såväl bankens ränte- som provisionsnetto och Carina Åkerström är optimistisk gällande framtiden:

– Vi är på rätt väg. Vi är ungefär där vi förväntar oss att vara men ännu inte där vi vill vara, säger hon.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här