Storstadsmäklarna betydligt mer optimistiska

Allt fler mäklare i Sveriges tre storstadsregioner tror på stigande bostadspriser framöver, visar SBAB:s senaste Mäklarbarometer.
Storstadsmäklarna betydligt mer optimistiska - mäklare bostad
Foto: Anders Wiklund och Robin Bäckman / TT

25% uppger sig tro på stigande priser inför första kvartalet 2024, jämfört med bara 9% i förra kvartalet.

”Givet att inflationen fortsätter att falla och räntetoppen högst sannolikt är nådd så finns det skäl att vara mer optimistisk än tidigare om bostadsprisernas utveckling”, kommenterar Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.

Flest mäklare tror på stigande priser för bostadsrätter i Stor-Stockholm, andelen är 29%.

Ett stort hopp noteras även i Stor-Malmö där 16% tror på stigande priser, mot bara 1% vid förra mätningen.

Stor-Göteborg är enda regionen där färre mäklare tror på stigande bostadsrätter jämfört med senaste mätningen, 9 mot 11% i förra kvartalet.

När det kommer till villapriser, är det något färre som tror på stigande priser, motsvarande 17 mot 24% som spår sjunkande priser.

”Villor är generellt sett dyrare än bostadsrätter. Därmed krävs ofta större lån för att finansiera köpet vilket gör villamarknaden mer känslig för ränteutvecklingen”, säger Hasselvik.

Utifrån undersökningen framgår det också att hälften av mäklarna tror på en ökad efterfrågan för bostäder, och 38% av dem ser kortare försäljningstider, vilket är drygt dubbelt så många som de 17% som tror på längre försäljningstider.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.