Stort intresse för Sveriges första 50-åriga statspapper

Riksgälden har fått in bud på 30 miljarder kronor för en volym av 10 miljarder kronor i 50-åriga statspapper. De indikativa buden placerar räntan på cirka 1,40%, skriver Dagens Industri.
Hans Lindblad, Riksgälden
Hans Lindblad, Riksgälden. Foto: Riksgälden
Det indikativa priset ligger cirka 50 punkter över den nuvarande längsta obligationen på 25 år, som är på 0,9%. Det uppger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, i Di-podden Makrorådet. Swedbank är en av bankerna som deltar i processen.

Samtidigt är Wallström inte särskilt förtjust i den riktigt långa obligationen.

”1,40% kan man tycka är fascinerande billigt eftersom inflationen under den här perioden sannolikt kommer att vara lite över 1,4%. Det är med andra ord gratispengar i 50 år. Men för svensk del tycker jag inte att det här är särskilt smart finansiering. Det är dyrare att låna så här långt jämfört med att låna på tio år”, säger han

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.