Strateg: Fallande räntor inte nödvändigtvis bra för vinstprognoserna

Att styrräntan i USA ska sänkas är inte nödvändigtvis en bra faktor för bolagens vinstprognoser, menar Société Générales Andrew Lapthorne.
Strateg: Fallande räntor inte nödvändigtvis bra för vinstprognoserna - Burberry
Foto: Burberry

Detta eftersom Federal Reserves sänkningar vanligtvis har sammanträffat när ekonomin är på väg mot en recession, vilket analytikernas optimistiska prognoser inte verkar ta höjd för.

Det påpekar Andrew Lapthorne, Global Head of Quantitative Research på Société Générale i en analys som Bloomberg News tagit del av.

”Fallande vinster och räntor brukar gå hand i hand”, säger Andrew Lapthorne.

Han framhåller också att nuvarande estimaten målar ”väldiga rosiga utsikter”. Det får honom att undra om inte detta är ”lugnet före stormen” på marknaden.

De tidiga rapporterna har visat en blandad bild. Brittiska lyxjätten Burberry har exempelvis rasat på grund av en avtagande efterfrågan. Samtidigt har bolag som Lululemon Athletica och Abercrombie & Fitch båda höjt sina försäljningsprognoser denna månad efter en stark julhandel, vilket avfärdar oron för konsumenternas svaghet under en hög inflation.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets