Laddar

Strateg: ”Vi är positioneradeför högre kurser”

Kurserna på Stockholmsbörsen steg i en fast tendens på tisdagen efter att New Yorkbörserna inlett dagen uppåt och flera storaffärer aviserats i Europa. Handeln var dock relativt avvaktande inför den stundande rapportsäsongen.

AFV Generalindex steg 0,6 procent till 393 medan OMXS30-index var upp 0,5 procent till 1.259. Aktier för 21,9 miljarder kronor bytte ägare.

– Vi är positivt inställda till börsen. Inte bara dagens uppgång, utan även senaste månadens utveckling är något mer än vad vi hade förväntat oss och vi är fortsatt positionerade för högre kurser. Rent allmänt är rörelserna dock väldigt stora. Framöver tror vi att aktiemarknaderna kan komma att värderas upp med kanske tio procent, det är inte alls omöjligt, säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån SIX.

Råvarubolagen backade och gruvbolaget Boliden tappade 2,5 procent till 135,50 kronor. Investmentbanken Cheuvreux har sänkt sin rekommendation till underperform med en riktkurs på 136 kronor.

Branschkollegan Lundin Mining backade med 0,6 procent till 88,25 kronor och SSAB minskade 0,6 procent till 247,50 kronor.

Lastvagnsbolagen Volvo och Scania steg kraftigt på rykten om att Investor kan komma att lägga bud på tyska MAN. De förnyade ryktena i sektorn sätter återigen fokus på bolagen med stigande kurser som följd. Scania steg 5 procent till 177,50 kronor och Volvo klättrade 4,2 procent till 125,50 kronor. Investor var samtidigt upp 1,7 procent till 176 kronor.

Läkemedelsjätten AstraZeneca föll 0,7 procent till 339 kronor. European Patent Office upprätthåller bolagets patent för magsårsmedicinen Nexium, trots motstånd från det tyska generikabolaget Ratiopharm.

Eniro steg 2,2 procent till 82 kronor. SEB Enskilda mäklade en storpost på 2,5 procent av aktierna i bolaget. Sökföretaget hade idag en extra bolagsstämma där man fattade beslut om ett inlösenprogram på cirka 2 miljarder kronor. Sista dag för att få rätt till inlösen var idag.

– Marknaden har ju vetat om det hur länge som helst. Så det borde inte driva på kursen idag, säger en analytiker till Nyhetsbyrån SIX.

– Jag har egentligen ingen förklaring till dagens uppgång, fortsätter han.

I banksektorn steg norska DnB Nor i Oslo efter att banken höjt sina finansiella mål. Bankens resultat i tredje kvartalet väntas hamna i nivå med samma kvartal i fjol. Bland de svenska bankerna avancerade Handelsbanken 1,3 procent till 202,50 kronor och Nordea 1 procent till 113,10 kronor.

Bland övriga bolag på Large Caplistan föll Ericsson mot strömmen med 0,6 procent till 26,28 kronor.

Verkstadsbolagen föll på bred front med Sandvik i täten och Enskilda som största nettosäljare. Aktien föll 2,1 procent till 138,50 kronor. Även SKF och Atlas Copco föll något.

Oljesektorn noterade uppgångar efter ett bud i sektorn på Burren Energy. Budet sätter fokus på värderingen i sektorn och hjälpte aktierna uppåt trots ett fallande oljepris. Tanganyika Oil handlades upp 4 procent till 124 kronor och Lundin Petroleum steg 1,4 procent till 72,50 kronor.

Investmentbolaget Öresunds delårsrapport var nyhetsfattig. Substansvärdet var 148 kronor per aktie den 30 september. Bolaget har under tredje kvartalet köpt aktier i Assa Abloy och sålt aktier i Handelsbanken och Investor. Aktien backade 1,3 procent till 149 kronor.

Teknikhandelskoncernen Lagercrantz steg 3,8 procent till 35,10 kronor. Affärsvärlden anser att bolaget är lågt värderat, både sett till vinstmultiplarna och jämfört med konkurrenterna. Tidningen rekommenderar köp av aktien.

Nyhetsbyrån SIX

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.