Strejk vid Johan Sverdrup-fältet

Equinors oljeplattform vid Johan Sverdrup-fältet, där också Lundin Energy är delägare, har sett 43 arbetare som tillhör fackförbundet Lederna gå ut i strejk. Det rapporterar E24.
Johan Sverdrup-fältet.
Johan Sverdrup-fältet. Foto: TT
Följden av detta är att oljeplattformen riskerar att stängas ner, enligt arbetsgivarorganisationen Norsk olje og gass.

Det pumpas dagligen upp cirka 470 000 fat vid Johan Sverdrup-fältet, motsvarande nära 12 procent av totalproduktionen på den norska kontinentalsockeln. Fältet är det största i hela Västeuropa. Lundin Energy äger 20 procent av oljefältet. Equinor är största ägare och operatör med en andel om 42,6 procent.

Samtidigt meddelas det att två andra fackförbund, Industri Energi och Safe, har uppnått avtal och att deras medlemmar därför inte kommer att strejka.

Norska Equinor tillbakavisar att strejken vid Johan Sverdrup-fältet riskerar att leda till att produktionen stängs ned.

”Nej det är inte riktigt att vi stänger ned Johan Sverdrup. Produktionen går som normalt. Vi arbetar nu med att se vilka typ av konsekvenser strejken får men hittills har det inte startats någon nedläggningsaktivitet”, säger Equinors talesperson Morten Eek till E24.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco