Strunta i skatteplaneringen
I december varje år uppmanar banker och fondkommissionärer sina kunder att köpa “bra aktier på O-listan”.
Det icke uttalade syftet är att hjälpa kunderna att skatteplanera över årsskiftet, eftersom de flesta O-listenoterade aktier är befriade från förmögenhetsskatt.
Många brukar följa uppmaningen med påföljd att kurserna för ett antal aktier på O-listan stiger med 10-15 procent årets sista vecka. I januari behövs inte aktierna längre av skatteskäl.
De som enbart varit ute efter att sänka eller slippa förmögenhetsskatten säljer och kurserna faller.
Den här strategin är inte särskilt lysande, enligt Affärsvärldens uppfattning. Förmögenhetsskatten är 1,5 procent. Är det värt att satsa, till exempel, en miljon kronor i aktier för att slippa 15 000 kronor i skatt?
Vi tycker inte det och tror att man kan tjäna mer på att betala sin skatt och samtidigt försöka göra bra aktieaffärer.
Vårt råd är därför: Köp aktier på O-listan redan nu. Det ger handlingsfrihet. Man kan, om man vill, sälja aktierna under kursuppgången i slutet av december och ta hem en vinst.
Med lite tur blir den större än vad den skulle ha blivit om man skatteplanerat på det traditionella viset.
Alternativet är att behålla aktierna över nedgångsperioden i januari och hoppas på ett bra rally längre fram.
Hur man än gör bör man tänka på att köpa aktier i lågt värderade företag, där risken inte är så stor.
Av den anledningen bör man undvika, till exempel, Tele 2. Inte för att det är något fel på bolaget, utan för att aktien inte motsvarar de trygghetskrav som vi ställer i det här sammanhanget.
Nedan tipsar Affärsvärlden om tio köpvärda aktier på O-listan. Vi bestämde att aktierna skulle leva upp till tre baskrav för att ha en chans att få komma med i urvalet:
-Värderingen i förhållande till p/e-tal och tillväxt måste vara låg.
-Branschen måste vara stabil.
-Bolaget ska ha en hygglig utdelning, alternativt en substansrabatt.
Sedan gallrade vi fram de bästa kandidaterna i respektive bransch.
Flera fastighetsbolag passar in i mallen. Trots att branschen går mot tuffare tider är den ändå tämligen stabil.
Vi föreslår köp av Castellum, Drott och Pandox. I alla tre fallen är utdelningarna höga och rabatten stor.
Köks- respektive badrumsinredningsföretagen Ballingslöv och Svedbergs kommer att drabbas om konsumtionen minskar. Men vi rekommenderar aktierna ändå. Kurserna motsvarar inte mer än 10-11 gånger årets resultat och direktavkastningen är i båda fallen bättre än bankräntan.
Golvtillverkaren Pergo slår inte bankräntan, men handlas under eget kapital och verkar i en stabil bransch. Dessutom är bolagets tidigare problem lösta.
Försvarsföretaget Saab är den perfekta skatteplaneringsaktien. Risken är liten, eftersom aktien påminner om en obligation. Företagets har en stark balansräkning och den välfyllda orderboken gör att intäkterna för de närmaste åren är säkrade.
Karlshamn ger en utdelning på nästan fem procent och en fettillverkare behövs alltid.
Etikettföretaget Nilörngruppen värderas under eget kapital och varje omsättningskrona till 40 öre. Varning dock för att likviditeten i aktien är dålig.
Biltillbehörsföretaget Mekonomen presenterade en strålande niomånadersrapport. Under 2003 väntar rejäla vinstförbättringar i takt med att företaget lyckas plocka fram synergier från förvärvet av den danska branschkollegan Østergaard. Mot den bakgrunden är Meonomen lågt värderat.
Lätt att fastna i träsket
Flera börsbolag har på senare tid bestämt sig för att flytta sin hemvist från börsens A-lista till O-listan. Det görs av skatteskäl, men inte för att minska förmögenhetsskatten.
O-listan håller på att utvecklas till ett veritabelt skatteträsk där reglerna är helt olika för olika typer av bolag och också för olika ägare i samma bolag.
Hennes & Mauritz-aktien kan tjäna som exempel. Där är huvudägaren och miljardären Stefan Persson med familj skattebefriad medan övriga ägare får betala skatt.
Bristen på enhetlighet beror på en stopplagstiftning som stipulerar att mindre ägare till bolag som bytt lista den 29 maj 1997 eller senare inte slipper förmögenhetsskatt.
Reglerna gäller bland andra NCC och Sapa, som är på väg att byta lista, liksom tio andra bolag. På listan här intill hittar du de O-listeaktier som inte är befriade från förmögenhetsskatt.
Däremot slipper du arvs- och gåvoskatten.
Köp inte dessa aktier av förmögenhetsskäl
Hennes & Mauritz
Latour
Lundbergs
Custos
Ratos
Öresund
Midway
Wihlborgs
Gotlandsbolaget
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.