Studie: Mer lönsamt med kvinnor i ledningen

Företag med minst 30 procent kvinnor i ledningen har högre vinster än övriga. Det visar en stor undersökning finansierad av revisionsjätten EY, som återges av flera medier.

Undersökningen, som utförts av amerikanska tankesmedjan Peterson Institute for International Economics, har samlat in data från nära 22 000 företag i 91 länder.

Bland slutsatserna märks:

  •  Nästan en tredjedel av företagen har ingen kvinna i styrelsen eller bland toppcheferna.
  •  60 procent av bolagen har noll kvinnor styrelsen.
  •  Hälften av företagen saknar kvinnlig toppchef.
  •  Mindre än 5 procent har en kvinnlig vd.

Enligt undersökningen får bolag med brist på kvinnor på topp-positioner betala ett pris för detta. Företag med över 30 procent kvinnor i ledningen visade upp till 6 procents högre vinster än dem som helt saknar kvinnliga toppchefer, skriver Financial Times.

– Effekten är störst med kvinnliga chefer, följt av styrelsemedlemmar, medan närvaron av kvinnliga vd:ar inte har märkbar effekt, skriver författarna till rapporten.

Undersökningen visade ett nära samband mellan föräldraledighet och kvinnlig styrelserepresentation. De tio länder med störst variation i styrelserna – däribland Sverige – erbjuder 11 gånger mer föräldraledighet än de tio länderna i botten – däribland Australien, Kanada och Japan, skriver CNN.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets