Studie visar att coronavirus kan påvisas i utandningsluft med hjälp av Pexas metod

I en vetenskaplig studie kunde forskare vid Göteborgs universitet påvisa förekomst av covid-19 i små utandade vätskedroppar som samlats in från lungans innersta region med hjälp av medicinteknikbolaget Pexas metod. Det framgår av ett pressmeddelande.
Pexa
Foto: Pexa
”Studien är den första att påvisa förekomst av SARS-CoV-2 virus i icke-invasiva prover som har sitt ursprung från luftvägarna längst ner i våra lungor, en region som anses vara associerad med utveckling av svår covid-19. Resultaten öppnar för ytterligare studier där frågeställningar kring till exempel smittspridning och orsaken till varför vissa drabbas av mild och andra av svår covid-19, kan adresseras på ett nytt sätt. Dessa vetenskapligt granskade resultat kommer bidra till att skapa intresse för Pexas teknologi bland nya forskargrupper”, kommenterar forskningschef Jörgen Östling.

Studien är publicerad i Influenza and Other Respiratory Viruses med titeln: ”Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 can be detected in exhaled aerosol sampled during a few minutes of breathing or coughing”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.