Privatekonomi
Subprimelånen gör comeback under nytt namn
Bostadslån till mindre kreditvärdiga privatpersoner, så kallade subprimelån, var ingen ovanlighet i USA i början av 2000-talet. Genom en avancerad värdepapperisering av lånen kunde bankerna sälja risken och skydda sig mot förluster när kunderna inte längre kunde betala.
Värdepapprena och därmed även riskerna spreds över hela världen och när allt fler amerikaner började ställa in betalningarna föll korthuset ihop.
Nu är den utskällda finansiella produkten på väg mot en comeback. Men den kallas inte längre för subprime utan nonprime.
Hedgefonden Seer Capital Management, kapitalförvaltaren Angel Oak Capital och den australiska banken Macquire Group är några av aktörerna som köper lån utgivna till mindre kreditvärdiga låntagare.
Alla tre vill de förpacka och sälja dessa lån vidare till sina investerare under året. Enligt analytiker på JP Morgan kan de så kallade nonprimelånen säljas i storleksordningen 5 miljarder dollar. Nomura spår att försäljningen kan uppgå till mellan 1-2 miljarder dollar. Mellan åren 2005-2007 såldes förpackade subprimelån med den högsta riskklassen för 2 000 miljarder dollar.
Den här gången tänker bankerna däremot inte upprepa misstaget som ledde fram till finanskrisen. Därför tänker finanshusen ta hand om de mest riskabla lånen själva – därav namnet nonprime.
”Subprime är ett smutsigt ord”, säger John Hsu, chef på Angel Oaks capital markets-avdelning, till Bloomberg.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.