Supertråkig måndagsbörs

Stockholmsbörsen stängde upp på måndagen efter en nyhetsfattig dag med låg omsättning. Utvecklingen var svagare än i övriga Europa under dagen, men när de amerikanska börserna öppnade uppåt följde Stockholmsbörsen i vanlig ordning efter.

– Det var verkligen en tråkig dag med handel kring nollstrecket, och dollarn gick under 6 kronor igen. I morgon kommer det amerikansk statistik som kan påverka. Det blir en trigger för marknaden, säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30 stängde 0,5 procent upp på noteringen 1.008,3. Omsättningen uppgick till mycket låga 9,48 miljarder kronor. Under dagen handlades börserna i Europa mer positivt än Stockholmsbörsen, men DJ Euro Stoxx 50 var vid Stockholmstängning upp 0,3 procent.

Dagens stora händelse var Lundin Petroleums rapport, som redovisades tidigt på morgonen. Aktien steg med 2,9 procent till 79:75 kronor under dagen. Resultatet blev 389 miljoner kronor mot väntade 245 miljoner och lyftes av försäljningen av det helägda dotterbolag Lundin Latina de Petroleus samt valutavinster. Det underliggande resultatet var sämre än vad som väntades, och det fanns en viss förvåning på marknaden över hur aktien reagerade på rapporten.

– Det var en blandad kompott. Några engångsposter som höjer resultatet. Produktionen var ingen katastrof. Jag hade förväntat mig en något mer neutral reaktion på kursen, säger en analytiker i en kommentar.

Saab tilldrog sig visst intresse efter att uppgifter under söndagen i SVT gjort gällande att antalet Jas Gripen- plan till det svenska försvaret kan komma att minska från beslutade 100 till 60.

Varken Saab Gripen eller Försvarsmakten ville kommentera uppgifterna till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien tappade närmare 2 procent.

SEB A gick mot övriga banksektorn med en nedgång på 0,5 procent till 147:75 kronor efter att Goldman Sachs sänkt sin rekommendation för aktien till neutral från köp. Riktkursen har satts till 167 kronor från tidigare 204 kronor. Goldman Sachs fortsätter att ha en långsiktigt positiv syn på SEB men ser inte någon tydlig katalysator för aktien under det kommande året samtidigt som investmentbanken anser att konsensus måste sänkas ytterligare.

SEB tyngde index tillsammans med Ericsson. På onsdag håller det senare bolaget kapitalmarknadsdag, och B-aktien handlades ned och stängde 0,9 procent ned på 15:22 kronor.

Stöd till gruvsektorn i hela Europa kom av att kopparpriset vänt upp efter flera dagar av nedgång. Även zinkpriset steg efter att en jordbävning skakat provinsen Sichuan i Kina som står för 5 procent av den kinesiska zinkproduktionen. Boliden återhämtade sig 4 procent till 72:00 kronor och Lundin Mining ökade 2,2 procent till 47:30 kronor.

– Boliden sjönk lite väl mycket i fredags, efter att ha gått upp på sin rapport. Aktien återhämtade sig i dag”, kommenterar en mäklare.

Bland de mindre bolagen utmärkte sig Sigma med en uppgång på 8,9 procent till 7:35 kronor. Askerö har höjt budet på Sigma med 77 öre till 7:50 kronor per aktie. Sigmastyrelsens utskott och de fyra största aktieägarna ställer sig positiva till det nya budet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.