Svag börs att vänta

Flera vinstvarningar väntas tynga börsen på tisdagen. Terminerna i Europa pekar mot en oregelbunden öppnning.

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar på en oregelbunden öppning när handeln i Europa inleds på tisdagen i brist på marknadsdrivande nyheter och tydlig vägledning från USA.

En knapp halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 ned med 0,2 procent, CAC 40 Index steg 0,1 procent och DAX Index-terminen sjönk 0,1 procent.

Börserna i New York steg under måndagens handelssession ledd av mer konjunkturkänsliga sektorer efter att investerarna åter börjat satsa på en förestående ekonomisk återhämtning. Dow Jones slutade 1,1 procent högre vilket var en marginell förstärkning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,9 procent. S&P 500 steg 0,9 procent och Nasdaq Composite avancerade 0,3 procent.

Chicago Board Options Exchange volatilitetsindex för S&P 500, VIX, backade med 2,2 procent till 25:35 vilket innebar att indexet nu vänt ned till de nivåer som var innan Lehman Brothers kollaps i september förra året.

På de asiatiska marknaderna har uppgångarna sedan fortsatt under natten ledda av råvarubolag och elektroniktillverkare. Nikkei 225 steg 1,8 procent.

För svensk del har det varit förhållandevis lugnt i nyhetsflödet så här långt under morgonen. Credit Suisse har sänkt rekommendationen för H&M till neutral från tidigare outperform och samtidigt höjt riktkursen till 350 kronor från 325 kronor.

Goldman Sachs har sänkt rekommendationen för Unibet till neutral från tidigare köp och höjt rekommendationen för Betsson till neutral från tidigare sälj.

Orexo har meddelat att cancerläkemedel Abstral är redo för lansering i Frankrike den kommande månaden, tidigare än bolaget tidigare beräknat.

Lammhults har varnat för att rörelseresultatet under det andra kvartalet väntas landa på mellan minus 7 och minus 10 miljoner kronor.

På tisdagens agenda står svensk detaljhandeln i maj från SCB/HUI klockan 9.30, med en väntad ökning om 0,9 procent i årstakt enligt SME Direkts prognosenkät, efter att ha ökat med 5,0 procent i april.

Från Tyskland kommer arbetslöshet i juni klockan 9.55 och från Storbritannien BNP-utfall för första kvartalet klockan 10.30. ECB publicerar penningmängdstillväxten, M3, i maj, som väntas ha ökat med 4,6 procent i årstakt.

På Europaagendan står också snabbestimatet över inflationen i euroområdet klockan 11.00. Prisutvecklingen väntas nu, som bland annat ECB flaggat för, gå in i negativt territorium och visa en årstakt på -0,2 procent i juni, jämfört med 0,0 procent i maj.

Till eftermiddagen, klockan 15.00 kommer S&P/Case Schillers husprisindex från USA, med en väntad årstakt på -18,8 procent i april enligt Bloomberg News prognosenkät, marginellt ned från mars månads -18,7 procent.

Något senare, klockan 15.45, kommer Chicago inköpschefsindex spås ha stigit till 39,0 i juni från 34,9 i maj och hushållens konfidensindikator, klockan 16.00, som antas ha stigit till 55,2 från 54,9.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.