Svag börssäsong väntar
Fascinerande. Det är nog de flesta överens om att olika kalendereffekter på aktiemarknaden är. Men är de slumpmässiga mönster att ignorera? Eller något man bör väga in i sina investeringskalkyler? Debatten tycks aldrig ta slut.
Tabellen här intill är en sammanställning från Deutsche Banks aktiestrateger som visar avkastningen för det amerikanska S&P 500-indexet under olika tidsperioder och med olika förutsättningar sedan 1960.
Slående är bland annat att:
Perioden maj till september är den överlägset sämsta perioden med blott 0,5 procents avkastning i genomsnitt. Som jämförelse avkastar perioden januari till april 3,6 procent, och perioden oktober till december 4,0 procent.
År med mellanårsval, som i år, är perioden maj till september ännu sämre med –6,4 procent i genomsnitt.
Den genomsnittliga årliga kursuppgången är 7,9 procent, men under år med mellanårsval faller snittet till 2,1 procent.
September och juni är de sämsta månaderna med negativ avkastning i genomsnitt.
December är den bästa månaden med en genomsnittlig avkastning på 1,6 procent. Samtidigt har börsen som sämst backat med 6,0 procent i december – lägst av samtliga månader.
Det är sällsynt med stora börsfall under inledningen av året. Såväl första kvartalet som första tertialet sticker ut med börsfall på max 11–12 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.