Svag börssäsong väntar

USA-börserna äntrar nu den historiskt sett sämsta perioden på året – maj till september.

Fascinerande. Det är nog de flesta överens om att olika kalendereffekter på aktiemarknaden är. Men är de slumpmässiga mönster att ignorera? Eller något man bör väga in i sina investeringskalkyler? Debatten tycks aldrig ta slut.

Tabellen här intill är en sammanställning från Deutsche Banks aktiestrateger som visar avkastningen för det amerikanska S&P 500-indexet under olika tidsperioder och med olika förutsättningar sedan 1960.

Slående är bland annat att:

Perioden maj till september är den överlägset sämsta perioden med blott 0,5 procents avkastning i genomsnitt. Som jämförelse avkastar perioden januari till april 3,6 procent, och perioden oktober till december 4,0 procent.

År med mellanårsval, som i år, är perioden maj till september ännu sämre med –6,4 procent i genomsnitt.

Den genomsnittliga årliga kursuppgången är 7,9 procent, men under år med mellanårsval faller snittet till 2,1 procent.

September och juni är de sämsta månaderna med negativ avkastning i genomsnitt.

December är den bästa månaden med en genomsnittlig avkastning på 1,6 procent. Samtidigt har börsen som sämst backat med 6,0 procent i december – lägst av samtliga månader.

Det är sällsynt med stora börsfall under inledningen av året. Såväl första kvartalet som första tertialet sticker ut med börsfall på max 11–12 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.