Svag start på börsveckan

Stockholmsbörsen fortsatte nedåt när veckans handel kom igång på måndagsmorgonen. Negativa uttalanden från Alan Greenspan om tillståndet i USAs ekonomi bidrog till pessimismen. Läkemedelsaktierna var ett av få undantag i nedgången och SAX-index noterades 1,5 procent lägre.

De amerikanska börserna slutade fredagskvällen på lägre nivåer bland annat sedan centralbankschefen Alan Greenspan levererat ett pessimistiskt tal om tillståndet i ekonomin. Enligt Greenspan är de långsiktiga utsikterna för ekonomin ljusa, men på kortare sikt finns fortfarande inga tecken på en snabb återhämtning.

Nasdaq Composite index föll 1,2 procent medan Dow Jones index slutade fredagen 0,8 procent lägre.

Måndagen inleddes också nedåt i Stockholm liksom på de flesta andra håll i Europa. Bland de mest omsatta aktierna noterades flertalet lägre och Ericsson backade 2 kronor till 53. Konkurrenten Nokia föll samtidigt 6 kronor till 235 och bland operatörerna tappade Telia 50 öre till 45,10.

Enligt Finlands kommunikationsminister Kimmo Sasi förs idag inga aktiva förhandlingar om en försäljning av den finska operatören Sonera. Det säger han i en intervju med tidningen Helsingin Sanomat.

Electrolux har utnyttjat sin option att sälja resterande del av produktlinjen fritidsprodukter till EQT Northern Europe. Försäljningen väntas vara klar den 31 januari i år och ger en reavinst på 1,8 miljarder kronor. Aktien backade 3 kronor till 153,50.

Läkemedelsbolagen slutade svagt på plus i USA på fredagen och höll emot hyfsat även i Stockholm på måndagen. Astra Zeneca noterades 1,50 högre på 466,50 medan Pharmacia gick upp 50 öre till 425 kronor.

MTG har köpt drygt 36 procent i det ryska bolaget Storyfirst som äger TV-nätverket CTC. CTC är det tredje största kommersiella nätverket i Ryssland och väntas nå positivt rörelseresultat före avskrivningar för 2001. MTGs aktie föll 3 kronor till 236,50 under morgonen.

Tyska Walter, där Sandvik för några månader sedan köpte 60 procent av aktierna, har missat sina egna målsättningar för omsättning och resultat förra året. Försäljningen hamnade något under målet om 300 miljoner euro och även rörelseresultatet hamnade drygt 3 miljoner euro under målet, som var 40 miljoner. Sandvik föll 3,50 till 230,50 och även övriga verkstadsaktier tappade mark.

Hennes & Mauritz redovisar sin försäljning för december månad imorgon, tisdag. Analytikerna räknar enligt en sammanställning från SME Direkt med att omsättningen har ökat drygt 20 procent under månaden. H&M föll 2 kronor till 214,50.

Till morgonens största förlorare hörde A-com vars styrelse på dementerar ryktena om att diskussioner före om ett publikt bud på bolaget. Aktien rasade 19 procent till 7,50. Tappade mycket gjorde även Net Insight som vill genomföra ytterligare en nyemission för att fylla på den allt tommare kassan. Aktien backade 6 procent.

Rusade uppåt gjorde däremot Obducat sedan bolaget presenterat två avsiktsförklaringar kring sin teknik för elektronstrålning. Ett av avtalen har slutits med holländska Philips och det andra med ett ej namngivet amerikanskt bolag. Obducat steg 27 procent till 1,50.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.