Svag tillväxt för klädhandeln under julen – skoförsäljning gick desto bättre

Klädhandeln fick inget större lyft under december trots julen och mellandagsreor.
Svag tillväxt för klädhandeln under julen – skoförsäljning gick desto bättre - WEB_INRIKES
Sofia Larsen, VD på Svensk Handel. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Försäljningen ökade med 0,3 procent, jämfört med året innan. Däremot gick det betydligt bättre för skohandeln som ökade med 1,9 procent. Det visar nya siffror från Svensk Handel.

”Tyvärr blev december månads klädhandel inte fullt så stark som vi hade hoppats på. Visserligen såg vi hur klädhandeln gick bättre i slutet av december än vad som hade prognosticerats, men den ekonomiska situationen är tuff för både konsumenter och handlare, vilket drabbar klädhandeln svårt”, säger Sofia Larsen, VD på Svensk Handel.

När det kommer till skohandeln var december tredje månaden i rad med en ökad försäljning, vilket är ”otroligt välkommet”, säger Larsen.

Att skohandeln utvecklats bättre beror på årstidsväxlingen som sågs i november, vilket ledde till en positiv försäljning under fjolårets två sista månader, enligt Larsen.

Starten på 2024 väntas bli tuff.

”Kunderna höll redan innan det nya året hårt i plånboken, och vi tror att de kommer hålla ännu hårdare i den nu under det första kvartalet 2024”, säger Larsen.

December 2023/2022 December 2023/2021
Kläder 0,3 procent 4,6 procent
Skor 1,9 procent -4,1 procent
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets